تحلیل علی درک ریسک در کارگران معدن زغال سنگ ایران: رویکرد فازی دلفی و دیتل

ساناز نصیری نمین ℗, علی اصغر خواجه وندی ©, مجتبی گرامی, میترا حنانی, ایرج محمد فام

تحلیل علی درک ریسک در کارگران معدن زغال سنگ ایران: رویکرد فازی دلفی و دیتل

کد: G-1086

نویسندگان: ساناز نصیری نمین ℗, علی اصغر خواجه وندی ©, مجتبی گرامی, میترا حنانی, ایرج محمد فام

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

معادن زیر زمینی ذغال سنگ به عنوان یکی از مخاطره آمیزترین محیط های شغلی، حوادث و رویدادهای ناگواری را تجربه نموده اند. یکی از عمده ترین دلایل آن اعمال ناایمن بواسطه درک ضعیف کارگران از مخاطرات و ریسک های کار در این محیط کاری است. از مهم ترین مخاطرات این فضای کاری می توان به برخورد با لایه های گازی از قبیل متان، عملیات انفجاری، استفاده از ماشین آلات و نوارهای نقاله ، فضاهای محصور ، ریزش سقف و فرایندهای اکسیداسیون زغال سنگ اشاره نمود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف شناسایی فاکتورهای موثر بر درک ریسک کارکنان معادن زیر زمینی ذغال سنگ کشور ایران و بررسی روابط علت و معلولی میان آنها تعریف شده است.

مواد و روش‌ها

مطالعه حاضر برمبنای نظر خبرگان و با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره دلفی و دیمتل فازی انجام گرفته است.از 40 متغیر اثرگذار این حوزه با مرور ادبیات و نظر تیم تحقیق، استخراج و وارد سبد تحلیل گردید. متغیرهای شناسایی شده بر اساس نظر گروه خبرگان در قالب یک مطالعه دلفی از نظر میزان اثر بر درک ریسک رتبه بندی شدند. در گام بعدی ، 24 متغیر با نمره بالاتر از کات پوینت 3 برای بررسی روابط علت و معلول با استفاده از روش دیمتل فازی انتخاب شدند.

یافته‌ها

یافته های مطالعه نشان داد که فاکتورهای سازمانی و بعضی از فاکتورهای فردی نقش ریشه ای بر درک ریسک کارگران دارند. براساس نتایج بدست آمده از مطالعه دلفی فازی عواملی از قبیل آموزش ایمنی ، تجربه حادثه ، فشار زمانی ،آلاینده های شیمیایی گاز متان و ... ، نظارت سازمان های قانونی به عنوان موثرترین عوامل در درک ریسک کارگران معادن ذغال سنگ در ایران شناسایی شدند.بر اساس یافته های مطالعه دلفی فازی، از دیدگاه خبرگان در گروه فاکتورهای سازمانی سه متغیّر آموزش ایمنی، سبک مدیریت ایمنی و فرهنگ ایمنی به ترتیب بیشترین اثر و متغیّرهای عملکرد ایمنی و جو ایمنی نیز دارای کمترین تاثیر بر روی درک ریسک بودند. در گروه فاکتورهای برون سازمانی، متغیّر نظارت سازمان های قانونی دارای بیشترین امتیاز و متغیّر چالش بین خانواده و شغل نیز دارای کمترین امتیاز می باشد. در گروه فاکتورهای محیطی متغیّرهای الاینده های شیمیایی و روشنایی بیشترین اثر و متغیر پارامترهای آسایش حرارت نیز دارای کمترین اهمیت بر روی درک ریسک بودند. در گروه فاکتورهای شغلی دو متغیّر فشار زمانی و رویه ها و دستورالعمل ها دارای بالاترین رتبه و پیچیدگی شغلی و انجام چندین مسئولیت به طور همزمان دارای کمترین اهمیت بر روی درک ریسک بودند و متغیّرهای تجربه حادثه و سلامت ذهنی در گروه فاکتورهای فردی دارای بیشترین اثر و سطح تحصیلات و وضعیت تأهل نیز کمترین اثر را بر روی درک ریسک داشتند.

نتیجه‌گیری

یافته ها نشان داد که فاکتورهای سازمانی و فردی در شکل دهی درک ریسک و بهبود رفتار ایمنی کارگران معادن ذغالسنگ نسبت به سایر فاکتورها نقش تاثیرگذارتری دارند. مطالعات گذشته علی رغم تفاوت در متدولوژی بر نقش کلیدی این فاکتورها بر درک ریسک ، خطاهای انسانی و رفتارهای ناایمن تاکید دارند.

واژگان کلیدی

درک ریسک ، معادن ذغالسنگ زیرزمینی ، منطق فازی

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.