بومی سازی پرسشنامهSMET و بررسی ارتباط مؤلفه های شغلی با فعالیت فیزیکی شغلی در میان پرستاران

معصومه السادات موسوی کانی ℗, زینب کاظمی , احسان گروسی , محمد صادق قاسمی ©, جمیله ابولقاسمی

بومی سازی پرسشنامهSMET و بررسی ارتباط مؤلفه های شغلی با فعالیت فیزیکی شغلی در میان پرستاران

کد: G-1081

نویسندگان: معصومه السادات موسوی کانی ℗, زینب کاظمی , احسان گروسی , محمد صادق قاسمی ©, جمیله ابولقاسمی

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

یکی از شناخته شده ترین عوامل تأثیرگذار بر سلامت جسمانی افراد سطح فعالیت فیزیکی می باشد. فعالیت های فیزیکی شغلی می توانند از عوامل مختلف مرتبط با محیط های کاری ثاثیر بپذیرند.هدف از این مطالعه بومی سازی پرسشنامه ارزیابی کار چند بعدی ساختار یافته (SMET) و سپس تعیین رابطه مولفه های ساختاری این پرسشنامه با سطح فعالیت فیزیکی پرستاران بود.

مواد و روش‌ها

مطالعه مقطعی حاضر در بین ۱۵۵ پرستار شاغل در بخش های مختلف بیمارستان فیروزگر تهران انجام شد. در این مطالعه به منظور شناسایی مؤلفه های ایستگاه های کاری پرستاری در بعدهای فیزیکی، محیطی و روانی-اجتماعی از پرسشنامه بومی سازی شده ارزیابی کار چند بعدی ساختار یافته (SMET) استفاده شد. به منظور بومی سازی این پرسشنامه ابتدا روایی صوری مطابق با نظر پنل خبرگان (۱۳ نفر) و با استفاده از ضرایب شاخص روایی محتوا (CVI) و نسبت روایی محتوا (CVR) بررسی شد. سپس، همبستگی درون رده ای (ICC) همراه با آلفای کرونباخ جهت تعیین پایایی مورد استفاده قرار گرفت. سطح فعالیت فیزیکی پرستاران نیز با استفاده از پرسشنامه سطح فعالیت جسمی شغلی (OSPAQ) تعیین شد. در نهایت با در نظر گرفتن سطح معناداری کمتر از ۰/۰۵ همبستگی میان مؤلفه های ایستگاه کاری و سطح فعالیت فیزیکی پرستاران با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ محاسبه شد.

یافته‌ها

در بخش تعیین روایی پرسشنامه SMET، نتایج نشان داد که ضرایب CVI و CVR برای همه آیتم های پرسشنامه در سطح قابل قبول به ترتیب بالاتر از ۰/۷۹ و ۰/۵۴ قرار دارد. همچنین، مقدار شاخص های پایایی ICC و آلفای کرونباخ کل ابزار بترتیب ۰/۹۵ و ۰/۹۰ محاسبه شد. در بررسی همبستگی میان مولفه های کاری و سطح فعالیت فیزیکی پرستاران در تمامی بخش های بیمارستان مشخص شد که تعداد روزهای فعالیت کاری پرستاران با عوامل محیطی ایستگاه کاری پرستاران همبستگی مثبت معنی داری (۰/۱۹=r) دارد. همچنین میزان قدم زدن پرستاران با عوامل محیطی همبستگی معنادار و معکوس (۰/۱۷=r) داشت. بین سایر مولفه های محیط کاری با سطح فعالیت فیزیکی پرستاران رابطه معناداری مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری

نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که استفاده از پرسشنامه SMET به عنوان یک روش با روایی و پایایی مناسب برای ارزیابی گسترده چند عاملی محیط کار در محیط‌های درمانی قابل استفاده است. همچنین میزان فعالیت جسمی پرستاران میتواند بر درک پرستاران از ریسک فاکتورهای مرتبط با عوامل محیطی کار تاثیر گذار باشد که با شناسایی این عوامل با استفاده از پرسشنامه SMET می توان برنامه ریزی هایی در جهت بهبود سطح سلامت پرستاران انجام داد.

واژگان کلیدی

سطح فعالیت فیزیکی، ریسک فاکتور، پرستاری، روایی و پایایی، SMET

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.