ارزیابی میزان خستگی و و ابعاد آن در کارکنان اداری و کارگاهی یک صنعت پتروشیمی

حسین ولدی اطهر © ℗, مصطفی شاه محمدی , مسعود خسروی پور, فاطمه بهرامی

ارزیابی میزان خستگی و و ابعاد آن در کارکنان اداری و کارگاهی یک صنعت پتروشیمی

کد: G-1080

نویسندگان: حسین ولدی اطهر © ℗, مصطفی شاه محمدی , مسعود خسروی پور, فاطمه بهرامی

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

خستگي از جمله شايع ترين پيامدهاي منفي كار بـوده و به عنوان یکی از مهم ترین علل اصلی حوادث ناشی از کار شناخته شده است. از این رو این مطالعه با هدف تعیین وضعیت خستگی شغلی و پارامترهای تاثیرگذار بر آن در یک صنعت پتروشیمی برای دو گروه کارکنان اداری و گروه کارکنان مشاغل کارگاهی طراحی و اجرا شد.

مواد و روش‌ها

در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی 220 نفر از کارکنان به صورت سرشماری ارزیابی شدند. جهت جمعآوري اطلاعات و مشخص شدن شيوع خستگی از نسخه فارسی پرسش‌نامه استاندارد خستگی شغلی سوئدی SOFI-20 استفاده شد. این متشکل از 20 سوال در پنج بعد فقدان انرژی، تلاش جسمانی، ناراحتی جسمانی، فقدان انگیزش و خواب آلودگی می¬باشد. افراد از نظر فاکتور¬هایی مانند وضعیت تاهل، جنسیت، سن، تحصیلات، سابقه¬کاری، تنوع کاری، تعداد شیفت ماهانه، استراحت بعد از شیفت، بیماری، BMI و نوع استخدام مورد بررسی قرار گرفتند. از نرم¬افزار spss25 برای بررسی نتایج استفاده شد.

یافته‌ها

نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد 28.9% پرسنل شاغل در مشاغل کارگاهی میزان خستگی شدید و 47.4% میزان خستگی متوسط و مایقی میزان خستگی کم را گزارش داده بودند. این درحالی بود که این مقادیر برای کروه کارکنان اداری به ترتیب برابر 14.8% خستگی شدید و 51.9% خستگی متوسط بود. میانگین امتیاز ابعاد مختلف خستگی برای کارکنان اداری و کارگاهی به ترتیب برای فاکتور فقدان انرژی برابر 20.4 در برابر 24.21 و برای تلاش جسمانی برابر 14.3 در برابر 20.34 و برای ناراحتی جسمانی 15.9 در برابر 17.94 و برای فقدان انگیزش 13.5 در برابر 13.13 و فاکتور خواب الودگی 14.67 در برابر 15.79 بود.

نتیجه‌گیری

با توجه به نتایج و تحلیل آن ها مشاهده شد بیشترین میزان خستگی در کارکنان اداری مربوط به فقدان انرژی و ناراحتی جسمانی و برای گروه کارگاهی شامل فقدان انرژی و تلاش جسمانی بود. همچنین مشاهده شد میزان خستگی در افراد دارای BMI بالا بیشتر از افراد دارای BMI نرمال است. علاوه بر این میزان خستگی در فاکتور فقدان انگیزش در افراد زیر 30 سال بیشتر از افراد بالای 30 سال بود اما در سایر فاکتور ها این تفاوت ها به حد معناداری نرسیدند. لذا به نظر مي¬رسد انجام مطالعات بيشتري براي آشکار ساختن رابطه ميان خستگي و ساير متغيرهاي جمعيت شناختي نياز است، تا درک عميق تري از علل خستگي فراهم شود.

واژگان کلیدی

خستگی، SOFI-20 ، خستگی شغلی

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.