ارزیابی رابطه بین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی با متغیرهای دموگرافیک در کارکنان یک صنعت پتروشیمی

فاطمه بهرامی, حسین ولدی اطهر © ℗, مصطفی شاه محمدی, مسعود خسروی پور

ارزیابی رابطه بین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی با متغیرهای دموگرافیک در کارکنان یک صنعت پتروشیمی

کد: G-1072

نویسندگان: فاطمه بهرامی, حسین ولدی اطهر © ℗, مصطفی شاه محمدی, مسعود خسروی پور

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

در حال حاضر بیماری‌های اسکلتی - عضلانی جزء شایع‌ترین بیماری‌های شغلی و یکی از علل شایع غیبت از کار محسوب می‌شوند که خود می‌توانند سبب کاهش بهره‌وری شوند. بدین منظور این مطالعه باهدف بررسی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی اندام‌های فوقانی و بررسی رابطه بین این اختلالات با ویژگی‌های دموگرافیک در میان کارکنان یکی از پتروشیمی‌های ایران انجام شد.

مواد و روش‌ها

در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، به‌صورت مقطعی، تمام کارکنان شاغل در واحدهای اداری (180 نفر) و عملیاتی به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه نوردیک و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مشاهده میدانی استفاده گردید. داده‌های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss 16 و با آزمون‌های همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها

نتایج این مطالعه نشان داد که پارامترهای مدت‌زمان استراحت با میزان درد در گردن، بالای کمر، آرنج، زانو، پا و قوزک پا رابطه معکوس معنادار دارد. بین و میزان فعالیت ورزشی با درد شانه نیز رابطه معنادار معکوس مشاهده شد (P-value0.05). این بدان معنی است که با افزایش میزان استراحت و افزایش فعالیت ورزشی در هفته، میزان درد ناشی از وضعیت‌های نامناسب و وظایف از لحاظ ارگونومیکی نامناسب کاهش می‌یابد. بین وضعیت‌های ارگونومیکی نامناسب حین کار با درد در قسمت‌های مختلف بدن ارتباط معنادار مستقیم وجود دارد. به‌طوری‌که بر اساس وضعیت نامناسب و فشاری که به قسمت‌های مختلف بدن ایجاد می‌شود، درد در همان قسمت‌ها بروز کرده است. دراین‌بین فقط دو پارامتر خمیدگی و پیچیدن و نشستن و ایستادن طولانی‌مدت با درد در همه اندام‌ها همبستگی معنادار مثبت داشت که می‌تواند علت آن درگیرشدن اکثر اندام‌ها حین قرارگرفتن در این وضعیت‌ها باشد که منجر به واردآمدن فشار و به دنبال آن ایجاد درد گردد.

نتیجه‌گیری

باتوجه‌به نتایج این مطالعه، مدت‌زمان استراحت و فعالیت‌های ورزشی افراد جهت کاهش بروز درد در اندام‌های بدن توصیه می‌شود. همچنین شناسایی و به‌کارگیری روش‌های کاری ارگونومیک و ایمن جهت کاهش مواجهه افراد با شرایط کاری غیر ارگونومیک نیز یکی دیگر از راهکارهایی است که می‌توان جهت به‌حداقل‌رساندن شیوع درد در اندام‌ها مدنظر قرارداد.

واژگان کلیدی

پرسش‌نامه نوردیک، پوسچر نامناسب، درد، اختلالات اسکلتی عضلانی

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.