بررسی ارتباط بین خستگی شغلی و استرس با شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در یک صنعت پتروشیمی

حسین ولدی اطهر © ℗, فاطمه بهرامی, مسعود خسروی پور, مصطفی شاه محمدی

بررسی ارتباط بین خستگی شغلی و استرس با شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در یک صنعت پتروشیمی

کد: G-1071

نویسندگان: حسین ولدی اطهر © ℗, فاطمه بهرامی, مسعود خسروی پور, مصطفی شاه محمدی

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

اختلالات¬اسکلتی¬عضلانی و استرس دو گروه بزرگ از بیماریهای شغلی گزارش شده توسط خود کارگران، هستند. اختلالات اسکلتی عضلانی (MSD) آسیب یا اختلال در عضلات، اعصاب، تاندون‌ها، مفاصل، غضروف‌ها و دیسک‌های ستون فقرات است. محیط کار و عملکرد کار به طور قابل‌توجهی می‌تواند بر این اختلالات مؤثر باشد. امروزه خستگی ناشی از کار به دلیل پیامدهای ناخوشایند برای انسان و تولید، موردتوجه می‌باشد. از طرفی زندگی در جهان امروز همواره انسان مستعد قرارگرفتن در شرایط استرس‌زا می‌نماید که یکی از این عوامل می‌تواند ناشی از فشار کاری باشد. همچنین خستگی پدیدهای معمول و حاصل فعالیت‌های جسمانی، ذهنی و استرس‌های عاطفی است و به عوامل محیطی و فردی بستگی دارد. فشار کاری و استرس‌های ناشی از آن در مرور زمان می‌تواند منجر به بروز خستگی شغلی در پرسنل سازمان شود و به طور مستقیم و غیرمستقیم کیفیت کار و راندمان نفرات را به طرز چشمگیری کاهش دهد.

مواد و روش‌ها

این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی کارکنان یک پتروشیمی صورت پذیرفت. جهت جمع‌آوری اطلاعات اختلالات اسکلتی عضلانی از پرسش‌نامه استاندارد Nordic استفاده شد. همچنین برای برآورد میزان خستگی شغلی کارکنان از پرسش‌نامه استاندارد خستگی شغلی سوئدی SOFI-20 استفاده شد. برای بررسی میزان استرس این کارکنان از پرسش‌نامه استاندارد HSE INDICATOR TOOL FOR WORK RELATED STRESS استفاده شد. افراد از نظر فاکتور‌های دموگرافیک بررسی و توسط نرم‌افزار 25spss آناليز شدند.

یافته‌ها

مشخص شد که میانگین استرس شغلی در کارکنان اداری برابر 3.4 از 5 و در کارکنان مشاغل کارگاهی این مقدار برابر 3.52 بود که به طور کلی 51.6% اعلام استرس زیاد و 36.3% استرس متوسط و مابقی استرس کم را گزارش کردند. همچنین مشخص گشت 14.8% کارکنان اداری ابراز خستگی زیاد و 51.9% ابراز خستگی متوسط داشته اند که این مقادیر برای کارکنان کارگاهی برابر 28.9% خستگی زیاد و 47.4% خستگی متوسط و مابقی خستگی کم را گزارش کردند. همچنین با توجه به نتایج پرسش‌نامه نوردیک مشخص شد کمترین میزان گزارش درد برای کارکنان اداری و کارگاهی به ترتیب در ناحیه آرنج(34.6% و 35.8%) و سپس درد در ناحیه باسن و ران(40.2% و 39.7%) و بیشترین میزان درد برای کارکنان اداری در ناحیه درد در ناحیه زانو(61.5%) و درد در ناحیه شانه و گردن(53.1%) و برای کارکنان کارگاهی درد در ناحیه کمر(70%) و زانو(66.1%) گزارش شد. با توجه به نتایج آزمون همبستگی tمستقل مشخص شد بین زمان استراحت و میزان فعالیت ورزشی با میزان درد در اکثر نواحی رابطه معنادار معکوس دارد(P0.05). علاوه بر این مشخص شد میزان استرس و خستگی رابطه مستقیمی با بروز درد در اکثر اندامها دارد(P0.001).

نتیجه‌گیری

باتوجه‌به یافته‌های این پژوهش مشخص گشت بیشترین فراوانی MSD برای گروه کارگری مربوط به ناحیه کمر و زانو می‌باشد و برای گروه اداری ناحیه زانو، شانه و گردن بود. همچنین باتوجه‌به نتایج آزمون همبستگی برآورد می‌شود برای کاهش بروز اختلالات اسکلتی عضلانی می‌توان با افزایش زمان استراحت و تنظیم برنامه ورزشی منظم برای کارکنان اقدام نمود. همچنین با ایجاد یک محیط کار عاری از استرس و انتخاب افراد متناسب با شغل جهت کاهش سطح استرس و خستگی شغلی در نفرات می‌توان به میزان زیادی بهره‌وری شغلی در صنعت را افزایش داد.

واژگان کلیدی

اختلالات¬اسکلتی¬عضلانی،استرس شغلی،خستگی شغلی

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.