روانسنجی پرسشنامه ایمنی بیمارWHO به منظورارزیابی آگاهی و نگرش به خطای انسانی در بین دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
کد: G-1052
نویسندگان: یحیی رسول زاده, حمیده هاشمی © ℗, سعید موسوی
زمان بندی: زمان بندی نشده!
دانلود: دانلود پوستر
خلاصه مقاله:
مقدمه
ارزیابی و ارتقاء دانش و نگرش دانشجویان پزشکی به مقوله خطای انسانی در مراقبت های درمانی و سهم آن در ارتقای کیفیت مراقبتهای سلامت الزامی است. این مطالعه با هدف روان سنجی پرسشنامه خطای انسانی و ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت (WHO) در ایران به منظور ارزیابی آگاهی و نگرش دانشجویان علوم پزشکی تبریز نسبت به خطای انسانی و ایمنی بیمار اجرا گردید.
مواد و روشها
این مطالعه توصیفی- تحلیلی به شکل مقطعی در بین 225 نفر از دانشجویان پزشکی عمومی دوره اینترنی و اکسترنی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گردید. ابتدا ترجمه- باز ترجمه پرسشنامه WHO انجام گردیده و در ادامه روایی محتوای پرسشنامه بر اساس شاخص CVI و CVR از طریق نظرسنجی از پانل خبرگان انجام شده و در نهایت قابلیت اعتماد پرسشنامه به روش آزمون –بازآزمون و آلفای کرونباخ تعیین شد،. دادهها, وارد نرمافزار آماری SPSS گردیده و با آزمونهای مربوطه (شاخص ضریب آلفای کرونباخ جهت محاسبه پایایی پرسشنامه، تعیین ضریب همبستگی پیرسون، T-Test و...) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها
میانگین سن دانشجویان شرکتکننده در مطالعه 35/24 با انحراف معیار 8/1 میباشد که 6/51% از شرکتکنندگان مرد و 4/48% زن میباشد. بر اساس مقادیر CVI و CVR، روایی محتوایی پرسشنامه مورد تأیید قرار گرفت. گسترهی آلفای کرونباخ حیطههای مختلف پرسشنامه از 827/0 تا 997/0 و مقدار آن برای کل پرسشنامه 765/0 بدست آمد که نشان میدهد گویههای پرسشنامه در تمامی ابعاد مورد سنجش از همسانی درونی بالایی برخوردار است. نتایج نشان داد که میزان آگاهی دانشجویان نسبت به خطای انسانی و ایمنی بیمار و فاکتورهایی که باعث بروز خطای انسانی میشود در حد متوسط بوده و میزان نگرش دانشجویان نسبت به گزارشدهی خطای پزشکی و عوارض ناشی از بروز خطا در بیماران و همچنین ایمنی در مراکز بهداشتی درمانی در حد خوبی ارزیابی گردید. همچنین نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان میدهد که بین میزان آگاهی دانشجویان نسبت به ایمنی بیمار و سن آنها ارتباط معنی داری وجود ندارد (P-Valu0.05)
نتیجهگیری
بر اساس نتایج به دست آمده، نسخه فارسی پرسشنامه ایمنی بیمار WHO، ابزاری مناسب با روایی و پایایی قابل قبول, برای ارزیابی آگاهی و نگرش دانشجویان پزشکی و کارکنان شاغل در بیمارستانهای ایران نسبت به ایمنی بیمار و خطای انسانی میباشد. همچنین یافتهها نشان میدهد که ضرورت اجرای برنامه آموزش مدون در دوره تحصیلی دانشجویان پزشکی با هدف ارتقاء دانش و نگرش آنها نسبت به ایمنی بیمار و خطاهای پزشکی و ارتقا ایمنی بیمار و کاهش خطاهای پزشکی احساس میگردد.
واژگان کلیدی
ایمنی بیمار، خطای انسانی، فرهنگ ایمنی بیمار، روانسنجی، آگاهی و نگرش.
دیدگاه ها (0)
ارسال یک دیدگاه
ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.