Investigating the relationship between organizational and workload risk factors and their impact on the prevalence of musculoskeletal disorders using Fuzzy DEMATEL in office workers: Validity and reliability of the Persian version of the WOAQ questionnair
Code: G-1051
Authors: محمد جواد شیخ مظفری ℗, فاطمه السادات میرنجفی زاده ©
Schedule: Not Scheduled!
Download: Download Poster
Abstract:
Introduction
کاهش ریسک فاکتورهای بار کاری و سازمانی و تعیین روابط علی-معلولی بین آنها بهترین راه برای برنامهریزی و اجرای اقدامات کنترل اختلالات اسکلتی-عضلانی مربوط به کار (WMSDs) میباشد. هدف از این مطالعه تعیین پایایی و روایی ویرایش فارسی پرسشنامه WOAQ و سپس ارزیابی ریسک فاکتورهای سازمانی و بار کاری با استفاده از پرسشنامههای WOAQ و PWQ و پیدا کردن روابط بین فاکتورهای سازمانی با استفاده از روش دیمتل فازی میباشد.
Methods and Materials / Case Report
مطالعه حاضر از نوع مقطعی است که در سال 1402 در یکی از محیطهای اداری استان کرمان در ایران در بین 100 نفر از کارکنان (50 نفر مرد و 50 نفر زن) انجام شد. از روش Forward-Backward به منظور ترجمه پرسشنامه WOAQ و از روشهای آلفای کرونباخ و ازمون-بازآزمون برای ارزیابی پایایی استفاده شد. از پرسشنامه PWQ و WOAQ برای ارزیابی ریسک فاکتورهای بار کاری و سازمانی استفاده گردید. برای بررسی روایی محتوایی از نسبت روایی محتوایی (Content Validity Ratio و شاخص روایی محتوایی (Content Validity Index) استفاده شد. روابط علی-معلولی بین فاکتورهای سازمانی با استفاده از روش دیمتل فازی تعیین گردید. به منظور بررسی همبستگی بین پرسشهای پرسشنامهها از آزمون اسپیرمن و به منظور بررسی ارتباط بین فاکتورهای دموگرافیک و شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی از آزمون chi-square استفاده شد. آنالیزهای آماری در نرم افزار SPSS نسخه 27 انجام شد.
Results
تعداد پرسشنامههای نهایی 81 عدد (41 مرد و 40 زن) بود. میزان پایایی پرسشنامه WOAQ با استفاده از روش آلفای کرونباخ و آزمون-بازآزمون 0.927 و 0.865 بود. بیشترین میزان شیوع WMSDs در طی 12 ماه گذشته در ناحیه کمر بود. 41.5 و 31.7 درصد از گروه مردان از نظر سطح ریسک سازمانی و بار کاری در گروه بالا و خیلی بالا قرار داشتند. در آنالیز دیمتل فازی مشخص شد که فاکتورهای پاداش دادن و به رسمیت شناختن شغل در سازمان و کیفیت ارتباطات با مدیریت جز فاکتورهای تاثیرگذار و فاکتورهای محیط فیزیکی کار، کیفیت روابط با همکاران و مسائل مربوط به بار کاری جز فاکتورهای تاثیرپذیر از سایر فاکتورها بود.
Conclusion
پرسشنامه WOAQ از پایایی و روایی بالایی برخوردار بود و به منظور ارزیابی ریسک فاکتورهای سازمانی در کشور ایران کاربردپذیری مناسبی دارد. در بحث ارزیابی ریسک فاکتورهای تاثیرگذار بر شیوع WMSDs در محیط کار تنها نباید به ریسک فاکتورهای فیزیکی و بار کاری دقت کرد، بلکه باید ریسک فاکتورهای سازمانی و روانی اجتماعی را نیز بررسی کرد، چرا که ریشه بسیاری از اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از عوامل فیزیکی ناشی از نادیده گرفته شدن فاکتورهای سازمانی و روانی- اجتماعی میباشد. همچنین ارزیابی روابط علی و معلولی نشان داد که به منظور شروع برنامه ریزی و اجرای اقدامات کنترلی بهتر است که اصلاحات در محیط کار روی فاکتورهای کیفیت ارتباط با مدیریت و پاداش دادن و به رسمیت شناختن شغل در سازمان انجام شود و مابقی فاکتورها تحت تاثیر این دو فاکتور تا حدودی بهبود خواهند یافت.
Key Words
اختلالات اسکلتی-عضلانی مربوط به کار، ریسک فاکتورهای سازمانی- ریسک فاکتورهای بار کاری، پرسشنامه WOAQ، پرسشنامه PWQ، دیمتل فازی
Comments (0)
Post a comment
Post comment is closed by admin.