ارزیابی عملکرد میدانی جلیقه‌ خنک‌کننده آیس ژل هایفیت کول در کاهش شاخص های استرین گرمایی کارکنان در مواجهه با شرایط گرم و مرطوب جنوب کشور ، مطالعه موردی در یک پالایشگاه گاز

شهلا مکرمیان, حبیب اله دهقان © ℗, سعید یزدانی, فاطمه کمری قنواتی, امید آزادبخت, نگار سلیمانی

ارزیابی عملکرد میدانی جلیقه‌ خنک‌کننده آیس ژل هایفیت کول در کاهش شاخص های استرین گرمایی کارکنان در مواجهه با شرایط گرم و مرطوب جنوب کشور ، مطالعه موردی در یک پالایشگاه گاز

کد: G-1033

نویسندگان: شهلا مکرمیان, حبیب اله دهقان © ℗, سعید یزدانی, فاطمه کمری قنواتی, امید آزادبخت, نگار سلیمانی

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

بروز استرس گرمایی خطری جدی در بسیاری از محیط‌های کاری گرم و مرطوب در صنایع نفت و گاز مناطق جنوب است که می‌تواند پیامد های نامطلوب جسمانی ، کاهش عملکرد های ذهنی ( کاهش توجه ودقت، افزایش زمان واکنش و...) ، افزایش خطای انسانی و بروز حادثه و نهایتا کاهش بهره وری بدنبال داشته باشد. متاسفانه در بسیاری از موارد انجام اقدامات فنی و یا مدیریتی کنترل استرس گرمایی بسیار مشکل است ، لذا برای کاهش سطح استرس گرمایی ، استفاده از تجهیزات و پوشش های خنک کننده فردی یک ضرورت است. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد میدانی جلیقه‌ خنک‌کننده ایس ژل در کارکنان با مواجهه با شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب در یک پالایشگاه گاز در جنوب کشور انجام شد.

مواد و روش‌ها

این مطالعه مداخله ای در ماه های تیر تا مرداد سال 1401 بر روی 33 مرد سالم با میانگین ( انحراف معیار ) سن (7/5) 9/32 سال ، وزن(7/6) 9/79کیلوگرم و نمایه توده بدن(4/1) 6/25 کیلوگرم بر مترمربع در محدوده زمانی ساعت 9 الی 15 و در شرایط جوی با میانگین شاخص دمای تر گویسان °C (1/3) 32 انجام شد. پارامتر های ضربان قلب ، دمای دهانی ، دمای پوست در نواحی مختلف، احساس گرمایی موضعی در ناحیه تنه و احساس گرمایی عمومی در فواصل زمانی هر 15 دقیقه یکبار به مدت 120 دقیقه در دو مرحله بدون جلیقه خنک کننده ( کنترل ) و با جلیقه خنک کننده ( مورد) اندازه گیری شد. پرسشنامه ویژگی های 9 گانه راحتی جلیقه خنک کننده نیز توسط کاربران تکمیل گردید. برای محاسبه آماره های توصیفی و مقایسه میانگین پارامتر ها در گروه مورد و شاهد از آزمون تی- زوجی و ویلکاکسون نرم افزار SPSS23 استفاده شد.

یافته‌ها

میانگین شاخص WBGT معادل°C 32 ( با فرض سبک بودن میزان فعالیت جسمانی و پوشش لباس‌کار معمولی )، از حد مجاز مواجهه شغلی (°C 5/31) بزرگ‌تر بود لذا بروز استرس گرمایی محتمل است. میانگین (انحراف معیار) ضربان قلب در حالت کنترل (9) 90 و حالت مورد (5/9) 85 ضربه در دقیقه بود (001/0˂P). میانگین دمای دهانی در حالت کنترل °C (3/0) 0/37 و حالت مورد °C (3/0) 6/36 بود(001/0˂P). میانگین احساس گرمایی در ناحیه تنه و عمومی در حالت کنترل به ترتیب (4/0) 6/1 و (4/0) 7/1 و در حالت مورد به ترتیب (4/0) 2- و(8/0) 1/1- بدست امد (001/0˂P). دیدگاه کاربران در خصوص ویژگی های 9 گانه جلیقه خنک کننده نشان داد که 96 درصد کاربران نظر موافق یا معمولی (65 درصد موافق و 31 درصد نظر معمولی ) و 4 درصد نظر مخالف داشتند.

نتیجه‌گیری

این مطالعه نشان دادکه در فصول گرم سال در شرایط آب و هوایی منطقه جنوب کشور ، استفاده از جلیقه خنک‌کننده آیس ژل برند هایفیت کول موجب کاهش میزان نشانگرهای استرین گرمایی می شود، لذا توصیه می‌شود که برای پیشگیری از پیامد های نامطلوب استرس گرمایی ،از جلیقه‌های خنک‌کننده آیس ژل استفاده گردد.

واژگان کلیدی

جلیقه خنک کننده ، شاخص دمای تر گویسان، ضربان قلب ، دمای پوست ، دمای دهانی ، احساس گرمایی

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.