Evaluation of the understanding of the cognitive characteristics of safety signs in the laboratories of Mazandaran University of Medical Sciences

حاجی امید کلته ©, عقیق سالاریان, سلاله رمضانی ℗

Evaluation of the understanding of the cognitive characteristics of safety signs in the laboratories of Mazandaran University of Medical Sciences

Code: G-1031

Authors: حاجی امید کلته ©, عقیق سالاریان, سلاله رمضانی ℗

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

افرادی که در محیط های آزمایشگاهی فعالیت می کنند با ریسک فاکتورهای ناشی از عوامل زیان آور ارگونومیک، شیمیایی، فیزیکی و همچنین خطرات مرتبط با ایمنی مواجهه دارند. علائم ایمنی از مهم ترین اقدامات برای آگاهی کاربران از نوع خطرات در محیط های آزمایشگاهی است. مطالعه حاضر با هدف درک ویژگی های شناختی و حدس پذیری علائم ایمنی توسط دانشجویان داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.

Methods and Materials / Case Report

شرکت کنندگان در این مطالعه شامل 60 دانشجوی داروسازی بود که ویژگی های شناختی 22 علامت پرکاربرد در آزمایشگاه ها (که در 4 گروه علائم راهنما، الزام‏آور، بازدارنده و هشداردهنده تقسیم بندی شده بودند) را ارزیابی نمودند. از دو پرسشنامه متمایز برای ارزیابی ویژگی های شناختی و حدس پذیری علائم ایمنی استفاده شد. شرکت کنندگان ویژگی های شناختی هر علامت را بر اساس پنج معیار آشنا یودن، ملموس بودن، سادگی، معنادار بودن و نزدیکی معنایی بررسی نمودند. برای ارزیابی حدس پذیری پرسشنامه ای با 5 گزینه مرتبط (سه گزینه کاملاً غلط با نمره صفر، یک گزینه نزدیک به پاسخ صحیح با نمره 1 و یک گزینه صحیح با نمره 2) برای هر علامت طراحی شد. از آزمون توصیفی برای بررسی امتیازات کسب شده هر علامت و آزمون همبستگی اسپیرمن برای بررسی ارتباط متغیرهای مطالعه استفاده شد.

Results

یافته های مطالعه حاضر نشان داد که کمترین مقدار نمره حدس پذیری علائم ایمنی مربوط به گروه الزام آور (28/55%) و کمترین مقدار مربوط به گروه هشدار دهنده (16/78%) بود. همچنین بررسی ضریب تغییرات نمره حدس پذیری نشان داد که بیشترین مقدار برای گروه علائم راهنما (68/29) و کمترین مقدار برای گروه علائم هشدار دهنده (80/15) محاسبه شد. ارزیابی ویژگی های شناختی نشان داد مقادیر حداقل و حداکثر نمره میانگین در هر معیار شناختی برای تمام گروه ها به ترتیب در معیارهای آشنابودن و سادگی بود و تنها در گروه علائم هشدار دهنده مقدار حداکثر برای معیار معناداری به دست آمد. همچنین نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که یک رابطه معنادار بین معیارهای سادگی، معنادار بودن و نزدیکی معنایی با نمره حدس پذیری وجود داشت.

Conclusion

نتایج این مطالعه نشان داد که دانشجویان اطلاعات مناسبی از معانی علائم ایمنی به ویژه علائم هشداردهنده دارند. با این حال بنظر می رسد ناآگاهی بیشتری نسبت به علائمی دارند که در زندگی روزمره تجربه برخورد محدودی داشته اند. پیشنهاد می شود قبل از شروع هر دوره آزمایشگاهی یک برنامه آموزشی برای شناخت نوع علائم و معانی آنها برای دانشجویان برگزار گردد.

Key Words

آزمایشگاه، علائم ایمنی، ویژگی های شناختی، حدس پذیری

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.