Ergonomic assessment of job tasks, the prevalence of musculoskeletal disorders and its relationship with work ability index among sweepers

فائزه مکی ℗, ناصر حبوبی, امید جابری, احسان رضایی, زهرا زنگی آبادی ©, سمیه طاهرنژاد

Ergonomic assessment of job tasks, the prevalence of musculoskeletal disorders and its relationship with work ability index among sweepers

Code: G-1280

Authors: فائزه مکی ℗, ناصر حبوبی, امید جابری, احسان رضایی, زهرا زنگی آبادی ©, سمیه طاهرنژاد

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

شغل رفتگری (پاکبانی) یکی از مشاغل مهم است که نقش مهمی در حفظ سلامت و بهداشت جوامع دارد. پاکبانان به‌طور مستقیم و غیرمستقیم در معرض خطرات ارگونومیک هستند که ممکن است باعث بروز اختلالات اسکلتی عضلانی در بین آن‌ها گردد. با این حال، مطالعات اندکی برای بررسی اختلالات اسکلتی برای این گروه شغلی انجام شده است. بنابراین در پژوهش حاضر، علاوه بر بررسی شیوع اختلالات اسکلتی و عوامل خطر ارگونومیکی آنها، ارتباط بین میزان شیوع این اختلالات و شاخص توانایی کار پاکبانان نیز بررسی گردید.

Methods and Materials / Case Report

مطالعه حاضر در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول 279 کارگر شرکت کردند. شیوع اختلالات اسکلتی با استفاده از پرسشنامه اسکلتی عضلانی نوردیک مورد بررسی قرار گرفت. سپس در مرحله بعد وظایف شغلی پاکبانان با استفاده از روش واکاوی سلسله مراتبی وظیفه مورد بررسی قرار گرفت. پس از واکاوی شغل وظایف حاوی حمل دستی بار پاکبانان برای 20 نفر از پاکبانان با استفاده از روش WISHA و وظایف غیر حمل دستی بار با استفاده از روش REBA برای 32 نفر از آن ها مورد واکاوی قرار گرفتند.

Results

38 درصد پاکبانان حداقل یک اختلال اسکلتی-عضلانی داشتند. بیشترین شیوع اختلالات اسکلتی در ناحیه کمر (14 درصد) گزارش شد. نتایج ارزیابی با روش WISHA برای چهار وظیفه نشان داد که 60 درصد از افراد مورد بررسی از کارگران حداقل در حین انجام سه وظیفه حمل بار غیر مجاز دارند. نتایج ارزیابی با روش REBA نیز نشان داد که بیش از نیمی از کارگران برای وظیفه جارو زدن در سطح خطر متوسط یا متوسط به بالا قرار دارند. طبق نتایج میانگین شاخص توانایی کار در پاکبانان 29.69 با انحراف معیار 3.32 بود. نتایج مطالعه‌ی حاضر ارتباط معکوس بین شاخص توانایی کار و تعداد اختلالات اسکلتی-عضلانی را نشان داد.

Conclusion

شیوع میزان اختلالات اسکلتی عضلانی در بین پاکبانان نسبتاً قابل توجه است. با توجه به شیوع بیشتر کمردرد و وظایف حمل دستی بار پر خطر در این شغل توصیه می گردد مداخلات ارگونومیک به منظور کاهش آسیب های ناشی از حمل بار مناسب برای این گروه شغلی طراحی و اجرا گردد. کاهش ریسک فاکتورهای ارگونومیک در وظایف این گروه شغلی احتمالاً بتواند باعث افزایش شاخص توانایی کار و سطح سلامتی این کارکنان گردد.

Key Words

اختلالات اسکلتی عضلانی- پاکبانان- ارگونومی

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.