Investigating drug administration problems in anesthesia using the hierarchical task analysis method
Code: G-1274
Authors: مصطفی پویاکیان ©, عبدالحسین جلالی آقچای, محمدرضا حاجی اسماعیلی, الیکا جعفرپور ℗
Schedule: Not Scheduled!
Download: Download Poster
Abstract:
Introduction
بیهوشی فرایندی پیچیده است که طی آن نیاز به آماده سازی داروهای داخل وریدی قبل از تجویز دارو به بیمار جهت القا بیهوشی، نگهداری و بیداری دارد. تجویز های داخل وریدی خود فرآیندی پرخطر هستند حال آنکه ارائه دهندگان بیهوشی این فعالیت را در محیط های پیچیده اتاق عمل انجام می دهند. محدودیت های شناختی انسان و طراحی های ضعیف می تواند منجر به ایجاد خطای دارویی یا عواقب جبران ناپذیر برای بیمار و ارائه دهندگان بیهوشی در فرآیند آماده سازی دارو شود. علی رغم شناخت خطاهای دارویی در فرایند آماده سازی دارو در بیهوشی هنوز شناخت کاملی از تاثیرگذاری موثر این اقدامات جهت کاهش خطاها وجود ندارد. هدف از مطالعه حاضر تجزیه و تحلیل وظیفه تجویز دارو در بیهوشی برای ایجاد یک توصیف سیستماتیک به عنوان چارچوبی جهت درک بهتر از وظایف تجویز دارو برای بررسی مشکلات در مراحل آماده سازی دارو بود.
Methods and Materials / Case Report
جهت انجام پژوهش ابتدا با مطالعه مراحل و رویه های تجویز دارو، وظایف شغلی ارائه دهندگان بیهوشی در تجویز دارو با استفاده از روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی وظیفه (HTA) مورد واکاوی قرار گرفت و نتایج در قالب چارت HTA ارائه شد. انواع مشکلات و آسیب ها در مهم ترین وظایف آماده سازی دارو شناسایی شده و بررسی شدند. مشکلات در هر وظیفه جهت درک بهتر از پیامدها برای انجام مداخلات موثرتر برای پیشگیری از خطاها و آسیب ها تجزیه و تحلیل شدند. سپس در انتها وظایف و فعالیت های ارائه دهندگان بیهوشی در فرایند آماده سازی دارو با در نظر گرفتن ایمنی بیمار و ارائه دهندگان بیهوشی مورد بررسی قرار گرفت.
Results
در مجموع تعداد 4 وظیفه، 18 زیروظیفه مربوط به فعالیت های آماده سازی دارو در بیهوشی شناسایی شد. مشکلات و خطرات در فرایند آماده سازی چند مرحله ای دارو که در هر مرحله از وظایف آماده سازی دارو متفاوت بود و ایمنی بیمار و ارائه دهندگان بیهوشی را بیشتر تحت تاثیر قرار می داد بیان گردید. مهمترین مراحل شامل برداشت آمپول/ویال، چک کردن نام، تاریخ انقضا و غلظت دارو، شکستن آمپول/ باز کردن ویال، کشیدن دارو در سرنگ و محاسبه دوز، برچسب زدن سرنگ حاوی دارو و چک کردن مجدد آمپول/ویال هنگام انداختن در سیفتی باکس بود. همچنین تشخیص و انتخاب اشتباه دارو، عدم چک مجدد نام دارو، برچسب گذاری اشتباه سرنگ، بریدگی، درد و ناراحتی دست و اعمال نیرو زیاد هنگام شکستن آمپول از شایع ترین مشکلات حین وظایف آماده سازی دارو بود.
Conclusion
با توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل وظیفه در فرآیند تجویز دارو، بیشترین مشکلات و آسیب ها در فرآیند آماده سازی دارو شناسایی شد که با توجه به حساسیت تجویز دارو در بیهوشی مستلزم به کار گیری اصلاحات موثرتر است. این مطالعه می تواند منجر به آگاهی از علت های ریشه ای و پیامدهای خطا، عدم اثربخشی موثر تجهیزات، پروتکل ها و رویه های ملی و بین المللی در راستای ایجاد مداخلات هدفمند شود. خروجی تجزیه تحلیل وظیفه به همراه بررسی مشکلات برای ارائه مداخلات در تحقیقات آینده مفید و سودمند خواهد بود.
Key Words
خطای دارویی، تجویز دارو، بیهوشی، HTA
Comments (0)
Post a comment
Post comment is closed by admin.