مقایسه تکنیک های معادله NIOSH و جداول SNOOK در وظایف حمل دستی بار

مجید فلاحی ℗, سیده فاطمه موسوی ©, راضیه بخشی , رضا حکمت شعار

مقایسه تکنیک های معادله NIOSH و جداول SNOOK در وظایف حمل دستی بار

کد: G-1272

نویسندگان: مجید فلاحی ℗, سیده فاطمه موسوی ©, راضیه بخشی , رضا حکمت شعار

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

فعالیت ها و وظایف جابه جایی حمل دستی بار در محیط های کاری بسیار معمول هستند و به دفعات زیاد اتفاق می افتد. این فعالیت ها از جمله فعالیت های با سطح خطر بالا بوده و سطح خطر به ویژگی های بار (وزن، اندازه، شکل و ...)، شرایط محیط و ایستگاه کاری (لغزندگی سطح کار، وجود مانع در مسیر، روشنایی و ...) و فاکتورهای روانی (استرس، رضایت شغلی و ...) بستگی دارد. وظایف حمل دستی بار منبع وسیعی از خستگی، اختلالات اسکلتی- عضلانی، هزینه و غرامت های کاری، افزایش غیبت از کار، کاهش بهره وری و ایمنی و افزایش حوادث شغلی هستند. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان ناراحتی اسکلتی- عضلانی و ارزیابی حمل دستی بار با استفاده از معادله NIOSH و جداول SNOOK و مقایسه نتایج دو روش به لحاظ میزان توافق در ارزیابی ریسک می باشد.

مواد و روش‌ها

مطالعه توصیفی- تحلیلی- مقطعی حاضر در کارخانه آرد با 20 نفر کارگر مرد در سال 1401 انجام شد. در کارخانه مورد مطالعه، کیسه های آرد به صورت دستی و با دو دست جابه جا می شدند. ابتدا میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت ارزیابی ریسک فعالیت بلند کردن بار انفرادی از معادله NIOSH و جداول SNOOK استفاده شد. در نهایت نتایج ارزیابی حمل دستی بار کارگران با استفاده از دو روش فوق و با در نظر گرفتن محدودیت ها و کاربرد آن ها به لحاظ میزان توافق در ارزیابی ریسک مقایسه گردیدند.

یافته‌ها

نتایج حاصل از تعیین شیوع ناراحتی های اسکلتی – عضلانی نشان داد که در مجموع 48 درصد از کارگران در یک سال گذشته حداقل یکبار درد را در یکی از اندام های خود تجربه کرده اند که کمر (%65)، آرنج (%44)، و شانه (%36) دارای بیشترین فراوانی بودند. نتایج معادله NIOSH نشان داد که سطح ریسک بلند کردن در واحد بارگیری و واحد انبار در سطح بالا (سطح ریسک 3) بود که حاکی از آن است که خطر آسیب کمری در این واحد ها بسیار زیاد است. ارزیابی وظایف بلند کردن بار با استفاده از جداول SNOOK نیز نشان داد که وزن بار بلند شده (Kg 40) از حداکثر وزن قابل قبول (Kg 28) بالاتر است. آنالیز داده نشان داد که رابطه معنادار بین ناراحتی اسکلتی- عضلانی و حمل دستی بار وجود دارد و حمل دستی بار، ریسک فاکتور اصلی در افزایش میزان شیوع ناراحتی در کمر است. حد وزنی توصیه شده توسط NIOSH برای وزن بار کارخانه آرد بایستی به ¼ و حد وزن توصیه شده توسط SNOOKبه طور متوسط حدود ½ کاهش یابد. بنابراین در بررسی و مقایسه دو روش می توان بیان کرد که حداکثر وزن قابل قبول در جداول SNOOK از حدود وزنی توصیه شده در NIOSH بیشتر است که نشان از جامعیت بیشتر SNOOK و دقت کمتر آن دارد.

نتیجه‌گیری

نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که اولویت اقدام اصلاحی در تمام واحدها وجود دارد. از مقایسه دو روش چنین نتیجه گیری می شود که روشNIOSH سختگیرانه تر از SNOOK می باشد.

واژگان کلیدی

معادله NIOSH- جداول SNOOK- حمل دستی بار- اختلالات اسکلتی - عضلانی

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.