بررسی اثرات نامطلوب استفاده طولانی از ماسک تنفسی بر میزان توانایی و عملکرد کارکنان شرکت صنایع مس

یاسر صحرانورد ℗, معصومه کرمی, عارف رجائی, فاطمه خلیلی, سمیه طاهرنژاد ©

بررسی اثرات نامطلوب استفاده طولانی از ماسک تنفسی بر میزان توانایی و عملکرد کارکنان شرکت صنایع مس

کد: G-1259

نویسندگان: یاسر صحرانورد ℗, معصومه کرمی, عارف رجائی, فاطمه خلیلی, سمیه طاهرنژاد ©

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

کارکنان مجتمع مس سرچشمه در طول پاندمیک کووید 19، در حین انجام وظایف خود به منظور محافظت از خود و جلوگیری از انتقال این بیماری از ماسک های تنفسی استفاده می کنند. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع اثرات نامطلوب استفاده طولانی از ماسک تنفسی در بین کارکنان در طول همه گیری کووید 19 بود.

مواد و روش‌ها

در این مطالعه پس از بررسی مطالعات پیشین و انجام مطالعه ای کیفی با رویکرد تحلیل محتوا برای تعیین مشکلات کارکنان در استفاده از ماسک، 27 سوال در قالب پرسشنامه طراحی و مورد ارزیابی روایی قرار گرفت. سپس سازگاری درونی و تکرارپذیری پرسشنامه، به ترتیب با روش های ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی بررسی شد. همچنین برای بررسی همسانی و ثبات درونی (روایی سازه ای) پرسشنامه، از تحلیل عاملی استفاده شد. تأثیر ماسک بر بینایی، شنوایی، کارهای فیزیکی، شناختی و روانی حرکتی به عنوان آیتم های تأثیر بر عملکرد و راحتی پوستی، دما و رطوبت داخل ماسک، تناسب لبه ها و تسمه ماسک با فرد و اثرات قلبی ریوی از طریق پرسشنامه بررسی گردید. در این مطالعه 125 نفر از کارکنان مجتمع مس سرچشمه پرسشنامه را تکمیل کردند. داده ها با نرم افزار Spss 22 تجزیه و تحلیل گردید.

یافته‌ها

پس از طراحی پیش نویس پرسشنامه و تایید ظاهر سوالات پرسش نامه، در مرحله بعد، نسبت روایی محتوایی در حد قابل قبول (75/0CVR) بدست آمد. مقدار شاخص روایی نیز، 9/. بدست آمد که قابل قبول بود. مقدار آلفای کرونباخ برای بخش راحتی مقدارقابل قبول 779/. ، تاثیر بر عملکرد مقدارقابل قبول 875/. و تاثیر بر وضعیت روانی مقدارقابل قبول 755/. بدست آمد، که نشان دهنده تکرارپذیری قابل قبول آن ها می باشد. استفاده از این پرسشنامه در ارزیابی ماسک های مشابه در سایر بلایای مشابه مانند کرونا، جهت ارزیابی مشکلات ارگونومیکی ماسک ها و انتخاب بهینه ماسک ها از این لحاظ، می تواند در ارتقاء رفتار کارکنان جهت استفاده از ماسک در مواقع لزوم موثر باشد. درصد فراوانی میزان شیوع هر کدام از اثرات نامطلوب استفاده طولانی از ماسک تنفسی در بین کارکنان در طول همه گیری کووید 19 در بین کارکنان در قالب جدول ارائه گردید. با توجه به نتایج این مطالعه تعداد قابل توجهی از کارکنان استفاده از ماسک در طول شیفت کاری را ناراحت کننده و موثر بر عملکرد شغلی خود می دانند.

نتیجه‌گیری

طراحان باید در جهت بهبود راحتی ماسک های محافظ و متناسب با عملکرد های شغلی گوناگون به منظور کاهش تداخل با کار و سایر وسایل حفاظتی مورد استفاده کارکنان تلاش کنند. علاوه بر آن انجام اقداماتی مانند بررسی میزان راحتی و تاثیر بر عملکرد کارکنان در حین استفاده از ماسک پس از یک دوره ی استفاده از ماسک توسط آن ها و تهیه بانک اطلاعاتی شامل طول و عرض صورت کارکنان و خرید ماسک در سایزهای مختلف بر اساس آن با استفاده از آزمون انطباق پنل نیز احتمالاً بتواند در جهت کاهش عوارض ناشی از استفاده از ماسک ها مفید واقع گردد.

واژگان کلیدی

ماسک، ارگونومی، راحتی، عملکرد شغلی

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.