Investigating the Impact of Physical and Psychosocial Risk Factors on the Musculoskeletal Health of an Automotive Industry's Employees: Validating an Evaluative Questionnaire

محمد جواد شیخ مظفری ℗, فاطمه السادات میرنجفی زاده, سید ابوالفضل ذاکریان ©

Investigating the Impact of Physical and Psychosocial Risk Factors on the Musculoskeletal Health of an Automotive Industry's Employees: Validating an Evaluative Questionnaire

Code: G-1021

Authors: محمد جواد شیخ مظفری ℗, فاطمه السادات میرنجفی زاده, سید ابوالفضل ذاکریان ©

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار (WMSDs) یکی از شایع‌ترین مشکلات بهداشت شغلی می‌باشد. علاوه بر فاکتورهای فیزیکی، فاکتورهای روانی-اجتماعی نیز نقش مهمی در شیوع WMSDs دارد که باید مورد بررسی قرار بگیرند. یکی از روش‌های ارزیابی سریع و کم هزینه WMSDs و فاکتورهای مربوطه، استفاده از پرسشنامه‌های معتبر است. هدف اصلی از این مطالعه بررسی پایایی و روایی نسخه فارسی پرسشنامه‌ی P4Wq و بررسی کاربردپذیری آن در کشور ایران و همچنین بررسی شیوع WMSDs در بین افراد و ارتباط با آن فاکتورهای استرس فیزیکی و روانی-اجتماعی محیط کار بود.

Methods and Materials / Case Report

مطالعه حاضر از نوع توصیفی سطحی مقطعی بود که در سال 1402 در میان 100 نفر از کارکنان (50 نفر خط تولید 50 نفر اداری) یک صنعت خودروسازی در استان کرمان انجام شد. برای بررسی روایی زبانی پرسشنامه و ترجمه آن از روش Backward-Forward و برای بررسی روایی محتویی از شاخص CVI و CVR استفاده شد. برای ارزیابی پایایی درونی و توافق درونی پرسشنامه به ترتیب از روش آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درونی (ICC) استفاده شد. اعتبارسنجی پاسخ‌های داده شده از سوی کاربران برای پرسشنامه‌های توزیع شده در سری اول و دوم با استفاده از آزمون کاپا و اسپیرمن و آنالیز آماری داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 27 انجام شد.

Results

میزان پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ و ICC به ترتیب 0.960 و 0.925 بدست آمد. میزان روایی پرسشنامه با استفاده از آزمون CVR و CVI در حد مناسب ارزیابی شد. بیشترین میزان شیوع WMSDs برای کارگران خط تولید و کارکنان اداری در 12 ماه گذشته در ناحیه کمر بود. از میان 4 زیر گروه مطرح شده در پرسشنامه بالاترین میزان ریسک مربوط به فاکتور رضایت شغلی بود. حدود 85 درصد از افراد از نظر سطح ریسک پرسشنامه در محدوده بالا و خیلی بالا ارزیابی شدند که نشان از وخیم بودن اوضاع کارکنان دارد. شیوع WMSDs در نقاط مختلف بدن با تمامی فاکتورهای استرس فیزیکی و استرس روانی-اجتماعی ارتباط معنی‌دار داشت.

Conclusion

این مطالعه با هدف اعتباربخشی نسخه فارسی پرسشنامه P4Wq و تعیین کارپذیری آن در میان گروه‌های شغلی کشور ایران انجام شد. در این مطالعه نشان داده شد که پرسشنامه P4Wq علاوه بر شناسایی ریسک فاکتورها و آگاهی بخشی به متخصصین به منظور شناسایی اولولیت‌ها و برنامه‌ریزی و اجرای اقدامات آموزشی و پیشگیرانه برای نیروکاری جامعه، یک ابزار مفید و جامع به منظور بررسی ریسک فاکتورهای مهم تاثیرگذار بر شیوع WMSDs است.

Key Words

اختلالات اسکلتی-عضلانی، پرسشنامه P4Wq،ریسک فاکتورهای فیزیکی، ریسک فاکتورهای روانی-اجتماعی، روایی، پایایی

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.