بررسی شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و رابطه آن با خستگی شغلی در کارکنان یک صنعت داروسازی

فرزانه رحمانی © ℗, مرضیه فروغ, یاسمن سبحانی , امین فرید

بررسی شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و رابطه آن با خستگی شغلی در کارکنان یک صنعت داروسازی

کد: G-1229

نویسندگان: فرزانه رحمانی © ℗, مرضیه فروغ, یاسمن سبحانی , امین فرید

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

صنعت داروسازی به دلیل تأثیر گسترده بر سلامت، به عنوان یکی از ارکان اصلی نظام سلامت جهان محسوب می‌شود. با توجه به اینکه در ایران، 86٪ از داروهای مصرفی در داخل کشور تولید می‌شوند لذا این صنعت به عنوان یک قطب تامین دارو برجسته می شود. علی رغم پیشرفت روزافزون تکنولوژی و توسعه ماشین‌آلات، عوامل فیزیکی و روانی، مانند ساعات کار طولانی و خستگی شغلی به عنوان یک چالش در میان کارگران داروسازی پدیدار شده و اختلالات اسکلتی عضلانی را تشدید نموده است. بنابراین بررسی دقیق و جامع در این زمینه در کارکنان صنعت داروسازی با هدف ارتقاء بهره وری و حفظ سلامت این جامعه کاری امری ضروری محسوب میشود.

مواد و روش‌ها

مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی، توصیفی - تحلیلی است که در سال 1402 بر روی 385 نفر از کارکنان شاغل در یک صنعت داروسازی انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی اختلالات اسکلتی- عضلانی کرنل و خستگی شغلی سوئدی استفاده شد. سپس داده‌های جمع‌آوری ‌شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی Spearman در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه‌ و تحلیل قرار گرفت. P کوچک تر از 0.05 به عنوان سطح معنی‌داری داده‌ها در نظر گرفته شد.

یافته‌ها

آنالیز نتایج پرسشنامه‌ کرنل نشان داد که احساس درد و ناراحتی در ناحیه کمر بیشتر از سایر اندام ها بوده و سپس زانو، گردن و کف پا رتبه های بعد را به خود اختصاص دادند. همچنین کارکنان واحد فنی، به طور کلی بیشترین میزان درد و ناراحتی را تجربه کرده اند و کارکنان واحد های نقلیه، تولید و آزمایشگاه نیز به ترتیب در رده های بعدی قرار گرفتند. آنالیز نتایج پرسشنامه خستگی شغلی سوئدی نیز نشان داد که میزان خستگی شغلی در کارکنان واحد نقلیه بیشتر از سایر واحدها بوده، در صورتی که کارکنان واحد حراست کمترین میزان خستگی را تجربه کرده اند. و در مقایسه ابعاد مختلف خستگی، فقدان انرژی نسبت به سایر ابعاد تحت ارزیابی، بیشترین میزان را داشته و سپس ابعاد خواب آلودگی، ناراحتی جسمانی، فقدان انرژی و تلاش جسمانی به ترتیب در رده های بعدی قرار گرفته اند. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که ارتباط اختلالات اسکلتی عضلانی و خستگی شغلی در سطح معنی داری بود. (P= 0.001)

نتیجه‌گیری

با توجه به شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در این صنعت داروسازی و همچنین ارتباط معنی دار بین این اختلالات و خستگی شغلی نیاز به اقدامات ارگونومی و بهبود شرایط کاری در این صنعت برای حفظ سلامت و بهره‌وری کارکنان اساسی است.لذا در فازهای بعدی مطالعه انجام مداخلات ارگونومی با رویکرد مشارکتی پیشنهاد میگردد.

واژگان کلیدی

اختلالات اسکلتی عضلانی، خستگی شغلی، صنعت داروسازی،

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.