Investigating the role of psycho-social factors on the prevalence of work-related musculoskeletal disorders among health care personnel

عبدالحمید تاجور ©, نصرت ایرانمنش ℗, شکرالله محسنی, هانیه حق شناس, مرضیه کاظم پور

Investigating the role of psycho-social factors on the prevalence of work-related musculoskeletal disorders among health care personnel

Code: G-1225

Authors: عبدالحمید تاجور ©, نصرت ایرانمنش ℗, شکرالله محسنی, هانیه حق شناس, مرضیه کاظم پور

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

اختلالات اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار پدیده‌ای چندعاملی بوده و می‌تواند ناشی از ریسک فاکتورهای گوناگونی باشد. بسیاری از مطالعات نقش روانی-اجتماعی را در ایجاد و تشدید این اختلالات تأیید کرده‌اند.ماهیت شغلی کارکنان خدمات درمانی در بیمارستان ها به گونه ای است که آنها را در معرض انواع عوامل روانی-اجتماعی قرار می دهد.هدف از این مطالعه بررسی نقش عوامل روانی-اجتماعی بر شیوع اختلالات-اسکلتی عضلانی مرتبط با کار در کارکنان خدمات درمانی بود.

Methods and Materials / Case Report

این مطالعه ازنوع توصیفی - تحلیلی و به صورت مقطعی بر روی کارکنان خدمات درمانی شاغل در یکی از بیمارستانهای تامین اجتماعی انجام شد..ابزار مورد استفااده در این مطالعه شامل پرسشنامه استاندارد اسکلتی-عضلانی نوردیک(NMQ) و پرسشنامه محتوای شغلی بود( JCQ) بود. نمونه ها به شیوه سرشماری وارد مطالعه شدند و پس از جمع آوری داده ها آزمون های آماری بر روی آنها اجرا گردید.

Results

142 نفر از کارکنان شاغل در بیمارستان با میانگین سنی 0.6±40 در این مطالعه مشارکت داشتند.میانگین سابقه کاری شرکت کنندگان0.5±16 بود. بیشترین میزان علائم اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار گزارش شده مربوط به نواحی گردن (53.5%)،کمر ( 49%) و مچ دست (40 %) بود و میانگین ابعاد استرس شغلی حاصله از پرسشنامه محتوای شغلی به صورت زیر گزارش گردید: آزادی تصمیم گیری 7.8±69.65 نیازهای روانشناختی 5.4 ±32.24 ،حمایت اجتماعی 4±26.4 ،نیازهای فیزیکی شغلی 2.7±16.12 و عدم امنیت شغلی 4±8.2. نتایج آزمونهای آماری حاکی از این بودند که میان شاخص توده بدنی با کمردرد رابطه معنی‌داری وجود دارد.

Conclusion

نمره استرسورهای روانی در افراد دارای آسیب اسکلتی عضلانی در تمامی نواحی بدن ( شامل گردن،شانه،آرنج،،مچ دست،کمر،ران،زانو و مچ پا) به طور معناداری بیشتر از افراد بدون علامت بود و عوامل استرس زای روانی نقش بسیار زیادی در ایجاد علائم اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار داشتند. پیشنهاد می شوند برنامه جامعی جهت کاهش استرس های روانی-اجتماعی برای کارکنان خدمات درمانی تدوین و اجرا گردد.

Key Words

پرسشنامه نوردیک،پرسشنامه محتوای شغلی،اختلالات اسکلتی-عضلانی،استرس شغلی

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.