Risk assessment of ergonomic factors with methods FMEA & TRIPOD BETA

دکتر جواد وطنی ©, مهندس وحید اله وردی ℗, غزاله خدمتگزار بداغی

Risk assessment of ergonomic factors with methods FMEA & TRIPOD BETA

Code: G-1224

Authors: دکتر جواد وطنی ©, مهندس وحید اله وردی ℗, غزاله خدمتگزار بداغی

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

وضعیت نامناسب ارگونومی همراه با اختلالات اسکلتی عضلانی که همراه با کاهش بهره وری شغلی، افزایش غیبت از کار، شیوع بیماری ها و صرف هزینه های سنگین بر جامعه و صنعت می باشد. اختلالات اسکلتی و عضلانی شایع ترین بیماری شغلی سالهای اخیر بوده است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومی با روشهای FMEA و TRIPOD BETA و یافتن علل ریشه ای این ریسک فاکتورها می باشد.

Methods and Materials / Case Report

روش کار این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی در صنعت تولید لوازم تحریر در سال 1402 در استان تهران انجام شده است. در این پژوهش تجزیه و تحلیل ریسک فاکتورهای مرتبط با اختلالات اسکلتی و عضلانی با روش تریپود بتا (Tripod-beta) و FMEA انجام شده است. ابتدا با استفاده از روش ارزیابی ریسک FMEA کلیه ریسک های فاکتورهای ارگونومی شامل کار تکرار، وضعیت بدنی نامناسب، کار در ارتفاع شانه و بلند کردن بارهای سنگین شناسایی شدند و بر اساس این روش ریسک های دارای عدد ریسک های بالا بر اساس روش Tripod-beta مورد آنالیز ریشه ای قرار گرفتند و علل ریشه و علل پنهان و علل سطحی وقوع این ریسک ها شناسایی گردیدند.

Results

یافته ها نشان دهنده وجود عدد ریسک های بالا در ریسک فاکتورهای ارگونومی در صنعت مورد مطالعه می باشد. با استفاده از روش FMEA اعداد بالای ریسک فاکتور ارگونومی از جمله وضعیت بدنی نامناسب (RPN=60) شامل خمش و پیچش که کاربر از اختلالات اسکلتی و عضلانی در ناحیه شانه و کمر شکایت دارد و بعد از آنالیز ریشه ای با روش TRIPOD BETA عوامل مختلفی در این ریسک فاکتور دخیل هستند از جمله عدم توجه و آشنایی کافرما به طراحی ایستگاه کاری بر اساس اصول ارگونومیک و همچنین عدد ریسک فاکتور ارگونومی انجام کارهای تکراری (RPN=70) همراه با اختلال اسکلتی و عضلانی در ناحیه مچ و دست کارگران گزارش شده است که بعد از ارزیابی ریشه ای با استفاده از روش TRIPOD BETA مهم ترین علل این ریسک فاکتور نبود برنامه کاری ارگونومی و عدم وجود آموزش به کارگران در خصوص اقدامات ارگونومی در این صنعت می باشد.

Conclusion

این مطالعه نشان داد که ارزیابی ریسک های ارگونومی با کمک روشهای FMEA و TRIPOD BETA باعث شناسایی و ارزیابی کمی و کیفی ریسک فاکتورهای ارگونومی می گردد. این روشها با کمک دستورالعمل های استاندارد که قبلا جهت شناسایی ریسک های ایمنی در صنعت استفاده شده اند بصورت سیستماتیک و هوشمند کلیه ریسک فاکتورهایی که در فرآیند یک صنعت تولیدی وجود دارد را شناسایی و اعداد بالای ریسک ها با کمک این روشها بصورت ریشه مورد آنالیز قرار گرفته و عوامل ریشه ای و اشکالات سطحی و پنهان نیز جهت طراحی اقدامات اصلاحی تعیین می گردند.

Key Words

ریسک فاکتور ارگونومی ، روش FMEA ، روش TRIPOD BETA

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.