Evaluation the risk factors of musculoskeletal disorders in upper limbs in dentists of tehran city

جواد وطنی ©, علی سبحانی درگاه ℗, پژمان محمدی, زهرا خلفی

Evaluation the risk factors of musculoskeletal disorders in upper limbs in dentists of tehran city

Code: G-1223

Authors: جواد وطنی ©, علی سبحانی درگاه ℗, پژمان محمدی, زهرا خلفی

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

بروز و شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی از قبیل کمردرد، درد گردن، مچ‌دست‌ها و... به یک موضوع و مشکل اساسی ازنظر ماهیت اقتصادی آن در بین کارکنان و کارمندان نظام سلامت تبدیل شده است. دندانپزشکان یکی از بخش‌های نیروهای کاری نظام سلامت بوده که در معرض خطر بالای اختلالات اسکلتی عضلانی قرار دارند و یکی از علل اصلی ناتوانی‌های شغلی آنان می‌باشد. یکی از راه‌های معمول به‌منظور جلوگیری از بروز و شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی، رویکرد ارگونومی مشارکتی بوده که در مطالعه حاضر جهت انجام مداخله اثربخش در مطالعات مختلف به آن پرداخته شده است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی ریسک فاکتورهای مرتبط با شیوع اختلالات اسکلتی و عضلانی در اندام فوقانی در دندانپزشکان شهر تهران است.

Methods and Materials / Case Report

مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 200 دندانپزشک در حین انجام کار دندانپزشکی در شهر تهران است. جمع‌آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک/ شغلی و پرسشنامه نوردیک جهت بررسی شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی بکار گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد.

Results

میانگین سنی آزمودنی‌ها 9.54 ± 31.38 سال با دامنه 15 تا 67 سال بود. 78% از افراد مورد مطالعه مرد و 22% زن بودند. شایع ترین عوامل خطر در نمونه ها، حرکات مکرر مچ دست یا انگشتان به مدت بیش از 4 ساعت و مکرر خم شدن و اکستنشن آرنج به مدت بیش از 1 ساعت بود. طبق تحلیل رگرسیون لجستیک، شیوع (95% CI) درد گردن، شانه، آرنج، مچ دست، کمر و زانو در نمونه مورد مطالعه به ترتیب 22.0% (28.39-16.46)، 25.5 (19.61-32.13)، 8.5 (5.02 -13.25)، (13.37 - 24.59)، 32.16 (25.72 - 38.60) و 32.5 (26.06 - 39.46) بود. زانو درد شایعترین MSD در بین افراد بود.

Conclusion

در مطالعات مختلف اثر بخشی رویکرد ارگونومی مشارکتی با تحلیل اثربخشی هزینه انجام شده و موفقیت آن تا حدودی به اثبات رسیده است. آموزش اصول ارگونومیک با هدف بهبود وضعیت موجود و حذف وضعیت کار ثابت برای کاهش اختلالات اسکلتی‌-عضلانی ضروری است. همچنین ارزیابی بیشتر مطالعات ارگونومی اقتصادی با هدف اصلاح ایستگاه های کاری و کاهش شیوع اختلالات اسکلتی و کنترل حوادث ناشی از کار پیشنهاد می‌شود.

Key Words

اختلالات اسکلتی- عضلانی، پرسشنامه نوردیک، دندان‌پزشکان

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.