Explaining the conceptual framework of ergonomic design of a helping tool for using eye drops, utilizing the TRIZ technique

اعظم ملکی ℗, مهناز صارمی ©, شبنم مقدم منش, الیکا جعفرپور

Explaining the conceptual framework of ergonomic design of a helping tool for using eye drops, utilizing the TRIZ technique

Code: G-1219

Authors: اعظم ملکی ℗, مهناز صارمی ©, شبنم مقدم منش, الیکا جعفرپور

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

قطره‌های چشمی یک درمان رایج برای بیماری‌های مختلف چشم است. مهارت دستی برای هماهنگ کردن محل قرارگیری قطره و فشردن همزمان محفظه‌ی قطره برای کاربران و به‌خصوص سالمندان چالش‌برانگیز است و اغلب منجر به عدم دریافت دوز مناسب دارو یا مصرف بیش‌ازحد دارو می‌شود. طبق مطالعات تنها حدود 9% از بیماران توانایی مصرف صحیح قطره‌های چشمی را دارند و حدود یک سوم از بیماران به‌هیچ وجه نمی‌توانند قطره را داخل چشم خود بریزند. بنابراین، نیاز به یک ابزار کمکی برای ریختن قطره به‌صورت راحت، موثر و ایمن وجود دارد؛ لذا هدف از مطالعه حاضر، تبیین چارچوب مفهومی و الزامات ارگونومیک طراحی ابزار کمکی به‌منظور کاربرد موفقیت‌آمیز و تسهیل‌شده قطره‌های چشمی با بهره‌گیری از تکنیک TRIZ است.

Methods and Materials / Case Report

تببین چارچوب مفهومی طراحی ارگونومیک در سه مرحله شامل: شناسایی مشکلات و نیازهای کاربران، تعیین معیارهای ارگونومیکی و عملکردی، ایجاد مفاهیم طراحی با اقتباس از تکنیکTRIZ انجام شد. ابتدا به‌منظور شناسایی چالش‌های فرآیند استفاد‌ه‌ی قطره چشمی و بررسی ابزارهای کمک‌قطره‌ریز موجود، مروری بر مطالعات گذشته صورت گرفت و بر این اساس معیارهای طراحی ابزار مدنظر تعیین شد. سپس از تکنیک TRIZ که رویکردی سیستماتیک برای حل مسئله و بهبود کیفیت محصول است، برای شناسایی راه حل‌های نوآورانه در فرآیند طراحی براساس اصول 40گانه استفاده شد. درنهایت راه‌حل‌ها از نظر مطابقت با معیارهای عملکردی و ارگونومیکی مورد بررسی قرار گرفت و چند طرح مفهومی از آن منتج شد.

Results

بررسی مطالعات پیشین در مورد مزایا و معایب ابزارهای کمک‌قطره‌ریز موجود و چالش‌هایی که افراد هنگام استفاده از قطره‌های چشمی با آن مواجه هستند، لزوم طراحی ارگونومیک را برای رفع محدودیت‌ها و مشکلات نشان داد. چارچوب طراحی استخراج شده شامل سه مولفه‌ی اصلی معیارهای ارگونومی، کاربردپذیری و ایمنی بود. مهم‌ترین معیارهای ارگونومیکی با تاکید بر راحتی و سهولت استفاده شامل: سازگاری و انطباق با شکل‌ها و سایزهای مختلف قطره‌های چشمی، چنگش آسان و اعمال نیروی کم برای فشردن محفظه‌ی قطره، و کاهش اکستنشن گردن می‌باشد. مهم‌ترین معیارهای کاربردپذیری با تمرکز بر دستیابی کاربر به اهداف خود با اثربخشی، کارایی و رضایت شامل: باز نگه‌داشتن پلک فوقانی و به پایین کشیدن پلک تحتانی، مکانیسم انعطاف‌پذیر و قابل تنظیم برای تراز کردن نوک قطره با چشم است. معیارهای ایمنی نیز بر استفاده‌ی ایمن و قابل‌اطمینان دارو، پیشگیری از خطرات بالقوه‌ی استفاده از ابزار، و ممانعت از آلودگی، آسیب به چشم، واکنش‌های آلرژیک و مصرف بیش از حد دارو متمرکز است که مهم‌ترین آن‌ها شامل جلوگیری از تماس مستقیم با چشم و کنترل تعداد قطرات است. ارائه‌ی راه‌حل‌های نوآورانه براساس تکنیک TRIZ با استفاده از اصول تقسیم‌بندی، عدم تقارن، پویایی، برابرسازی توان و کروی بودن انجام شد.

Conclusion

به طور کلی این مطالعه اهمیت شناسایی نیازهای کاربر و استفاده از روش‌های علمی مانند تکنیک TRIZ را در طراحی ارگونومیک ابزار کمکی جهت تسهیل استفاده از قطره‌های چشمی برجسته می‌سازد که می‌تواند راه‌حلی بالقوه برای استفاده‌ی دقیق، موثر و ایمن قطره‌های چشمی در کاربران عادی و نیز کاربران دارای محدودیت‌های فیزیکی باشد. تحقیقات آینده می‌تواند اثربخشی و مقبولیت راه حل‌های پیشنهادی را با استفاده از نمونه‌سازی فیزیکی و ارزیابی کاربران بررسی کند.

Key Words

قطره چشمی، ابزار ارگونومیک، طراحی ارگونومیک، تکنیک TRIZ

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.