اثر مواجهه صوتی بر نشخوار خشم و ارتباط آن با رفتار ایمن

وحیده ابوالحسن نژاد © ℗, الهام میر, مهناز خسروی طناب علیا

اثر مواجهه صوتی بر نشخوار خشم و ارتباط آن با رفتار ایمن

کد: G-1217

نویسندگان: وحیده ابوالحسن نژاد © ℗, الهام میر, مهناز خسروی طناب علیا

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

گسترش تکنولوژی و افزایش منابع تولید صدا در محیط های صنعتی منجر به افزایش مواجهات افراد با صدای بیش از حد شده که می تواند برای سلامتی آنان در ابعاد مختلف زیان آور باشد. اثرات روانی صدا در قالب بی قراری، استرس، نشخوار خشم و پرخاشگری احتمالا با پایین آوردن سطح تمرکز، زمینه ساز رفتار غیر ایمن گردیده و احتمال ایجاد حادثه را قوت می بخشد. نشخوارگري، فرایند تکرار شونده و اغلب اجتناب ناپذیر فکر کردن در مورد تجربه هاي گذشته است. فرایندی شناختی که در جریان تجربه ي خشم ظاهر شده، پس از آن ادامه می یابد و مسئول تداوم و افزایش خشم و نهایتا بروز پرخاشگری به حساب می آید. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر مواجهه صوتی بر نشخوار خشم و ارتباط آن با رفتار ایمن انجام گردید.

مواد و روش‌ها

در این پژوهش مقطعی در کارگاه های نجاری، میزان مواجهه صوتی افراد با استفاده از روش استاندارد ISO9612 و صداسنج TES مدل S1353 در ایستگاه های کاری افراد سنجش گردید. اطلاعات فردی با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک، مقیاس نشخوار خشم ساکودولسکی و همکاران و نیز پرسشنامه رفتار ایمنی مهدی نیا و همکاران جمع آوری شد. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها

در این مطالعه که بر روی 154 نفر از کارگران کارگاه های نجاری با میانگین سنی 15/10±96/34 سال و میانگین سابقه کار 18/6±08/10 انجام شد، 6/65% افراد، متاهل بوده و 7/61% آنان نیز در حین کار از وسایل حفاظت شنوایی استفاده می کردند. میانگین و انحراف معیار میزان مواجهه صوتی افراد 88/3 ±16/88، نمره نشخوار خشم 14/10 ±79/43 و رفتار ایمن 55/15 ± 44/71 بدست آمد. ضریب همبستگی پیرسون ارتباط مثبت و معناداری برای میانگین مواجهه صوتی با نشخوار خشم در افراد مورد بررسی و ارتباط معکوس معنا دار مواجهه را با رفتار ایمن در آنان نشان داد. همچنین، اختلاف آماری معنی داری برای میانگین نمره نشخوار خشم و رفتار ایمن بر حسب میزان تحصیلات افراد گزارش شد به طوری که میانگین نمره نشخوار خشم در افراد دارای تحصیلات بالاتر، کمترین و میانگین نمره رفتار ایمن در این افراد بیشترین بوده است. بر اساس نتایج تحلیل همبستگی، ارتباط میان نمره نشخوار خشم و رفتار ایمن نیز، معکوس و معنی دار بود.

نتیجه‌گیری

با توجه به ارتباط مثبت مواجهه صوتی با نشخوار خشم و ارتباط معکوس آن با رفتار ایمن، کنترل مواجهات در سطوح زیر حد مجاز می تواند ضمن افزایش رفتارهای ایمن افراد، به عملکرد بهینه آنان در محیط های پرصدا کمک نماید. سطح تحصیلات افراد و اثر معنادار آن در نمره نشخوار خشم و رفتار ایمن به صورت معکوس و مستقیم مبین آن بوده که انتخاب افراد و پیاده سازی آموزش های موثر در قالب کنترل های مدیریتی بر پایه سطح تحصیلات می تواند احتمال شروع فرآیند شناختی نشخوار خشم را در افراد تحت مواجهه کاهش دهد. پیشنهاد می گردد ارتباط فرآیند شناختی نشخوار خشم بر مبنای مشخصه فرکانسی صدای مواجهه نیز با توجه به اهمیت آن در اثربخشی در مطالعات آینده مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد.

واژگان کلیدی

مواجهه صوتی، نشخوار خشم، رفتار ایمن، کارگاه نجاری

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.