بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار در زنان سوزن دوز شهرستان ایرانشهر

عاطفه سپاهی, اسرا ابراهیمی ℗, بتول خوندابی, صلاح کریمی, بفرین مولودپورفرد ©

بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار در زنان سوزن دوز شهرستان ایرانشهر

کد: G-1202

نویسندگان: عاطفه سپاهی, اسرا ابراهیمی ℗, بتول خوندابی, صلاح کریمی, بفرین مولودپورفرد ©

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

در دنیای امروز، مشاغلي كه افراد در آن بدن خود را در مدت زمان طولاني در شرايط غير طبيعي قرار داده و يا كارهاي تكراري انجام مي دهند، كم نيستند. اختلالات اسكلتي- عضلاني (MSDs) از جمله عوامل شايع آسيبهاي شغلي و ناتواني محسوب می شوند. مشاغل خانگی از جمله سوزن دوزی، جزو این دسته از مشاغل در نظر گرفته می شود. با توجه به مشاهده این شغل پوسچرهای نامطلوب ارگونومیکی و کار استاتیکی دیده می شود که می تواند از عوامل خطر برای ایجاد اختلالات اسکلتی- عضلانی باشد. بنابراین این تحقیق با هدف بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار در زنان سوزن دوز شهرستان ایرانشهر انجام گردید.

مواد و روش‌ها

پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که بصورت مقطعی انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه، زنان سوزن دوز شهرستان ایرانشهر می باشند که در لیست برآورد اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایرانشهر قرار دارند. حجم نمونه آماری این پژوهش شامل 405 نفر از زنان سوزن دوز تعیین شد. از روش نمونه گیری تصادفی ساده جهت انتخاب افراد استفاده شد. معیارهای ورود به مطالعه، شرکت کنندگان دارای حداقل یک سال سابقه کار در حرفه سوزن دوزی و دارای حداقل سن 18 سال و حداکثر 50 سال بودند و این کار به عنوان شغل آنها مطرح بود. همچنین افراد دارای نقص مادرزادی، سابقه جراحی در ستون فقرات، آسیب های اسکلتی- عضلانی و مصرف هرگونه داروی مرتبط با اختلالات اسکلتی- عضلانی نبودند. پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه ناراحتی های اسکلتی- عضلانی کرنل (CMDQ) و روش ارزیابی سریع اندام فوقانی (RULA) ابزار سنجش این تحقیق را تشکیل داده اند. تحلیل داده ها، با استفاده از آماره های توصیفی نظیر فراوانی، درصد و میانگین و آماره های استنباطی نظیر رگرسیون خطی و آزمون ویلکاکسون و پیرسون در نرم افزار SPSS ویراست 24 انجام گردید.

یافته‌ها

اطلاعات 405 شرکت کننده مورد آنالیز قرار گرفت که میانگین سنی آنها 10.6± 32.7 سال بود. کمترین و بیشترین ساعت کاری این افراد در روز به ترتیب 1 و 9 با میانگین 1.6± 3.5 ساعت برآورد شد. (79%)320 نفر از شرکت کنندگان متأهل و (21%) 85 نفر، مجرد بودند. فقط (2.2%) 9 شرکت کننده فعالیت ورزشی داشتند. بیشترین احساس درد در اعضای بدن طبق اظهار شرکت کنندگان مربوط به گردن با تعداد (44.2%) 179 و کمترین آن مربوط به ساعد با تعداد (18.0%)73 است. میانگین امتیاز RULA در کل شرکت کنندگان 0.4±6.1 بود. همبستگی بین امتیاز RULA و متغیرهای دموگرافیک مانند سن، وزن، سابقه کار و ساعت کار روزانه نشان داد، مستقیم و معنی دار به ترتیب با مقادیر 0.451، 0.151، 0.400 و 0.207 (p0.05) است.

نتیجه‌گیری

یافته¬های این مطالعه نشان داد بیشترین احساس درد در ناحیه گردن می باشد و این لزوم انجام اقدامات اصلاحی در جهت بهبود شرایط کاری افراد را در این ناحیه نسبت به سایر نواحی یادآوری می کند. همچنین این تحقیق می تواند به بهبود شرایط کاری و حفظ سلامتی افراد مشغول به این حرفه کمک کند.

واژگان کلیدی

اختلالات اسکلتی- عضلانی، پوسچر، سوزن دوزی

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.