Investigating the Maximal Aerobic Capacity of Firefighters in a Steel Industry and its Relationship with some Background Factors using Ergocycle and the Astrand Method

مجید فرجی © ℗, حسین مدرسی فر, جواد کیانی, مجتبی کشاورز, مهدی حاتمی, مهدی خادمیان

Investigating the Maximal Aerobic Capacity of Firefighters in a Steel Industry and its Relationship with some Background Factors using Ergocycle and the Astrand Method

Code: G-1201

Authors: مجید فرجی © ℗, حسین مدرسی فر, جواد کیانی, مجتبی کشاورز, مهدی حاتمی, مهدی خادمیان

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

یکی از اهداف علم ارگونومی شناخت خصوصیات و ظرفیت ‌های انسان و به کار گماشتن وی در محیطی متناسب است. آتش نشانی یکی از مشاغلی است که به علت فعالیت‌های فیزیکی سنگین نیازمند توانایی جسمانی بالایی می باشد. با توجه به اینکه حداکثر ظرفیت هوازی افراد نشانه بارز از توانایی انجام کار جسمانی در آنها است به همین دلیل در مشاغل با نیازهای فیزیکی و روحی سنگین مانند آتش نشانی، ارزیابی‌های دقیق ظرفیت هوازی کارکنان برای اطمینان از توانایی جسمانی و متناسب بودن آنان با شغل خود جهت انجام ایمن وظایف امری ضروری است. این پژوهش با هدف بررسی حداکثر ظرفیت هوازی و عوامل مرتبط با آن در آتش نشانان از طریق دوچرخه ارگومتر انجام شده است.

Methods and Materials / Case Report

این مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی به صورت سرشماری در بین 53 نفر از پرسنل آتش نشانی مجتمع فولاد مبارکه در آزمایشگاه ارگونومی انجام شد. ابتدا پرسشنامه ویژگی‌های دموگرافیک را تکمیل و در صورت داشتن معیارهای ورود به مطالعه، به وسیله دوچرخه ارگومتر و نرم افزار مونارک با پروتکل آستراند مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفتند. برای تحلیل داده‌ها، از نرم افزار SPSS 27 و روش‌های آماری توصیفی و استنباطی و آزمون اسپیرومن استفاده شد.

Results

میانگین حداکثر اکسیژن مصرفی در آتش نشانان مورد بررسی ml/kg/min 32/51 بود. حداکثر ظرفیت هوازی با وزن(P-value = 0/022, r = -0/220) ، شاخص توده بدنی(P-value = 0/024, r = -/215) ، سابقه کار (P-value = 0/010, r = -0/256) و سن (P-value = 0/012, r = -0/241)همبستگی معکوس معنادار داشت. بین وضعیت تاهل و استعمال دخانیات با ظرفیت هوازی رابطه معناداری از لحاظ آمار استنباطی در سطح خطای 5 درصد وجود نداشت که این می تواند به دلیل کوچک بودن تعداد نمونه و نبود گروه‌های مختلف باشد.

Conclusion

بر اساس مقادیر استاندارد سازمان ملی حفاظت از آتش (NFPA) 45% از افراد مطالعه دارای ظرفیت هوازی بالاتر از 33/5 ml/kg/min را داشتند که در نتیجه می توانند وظایف خود را بدون آسیب به انجام رسانند. با توجه به نتایج آنالیز دستگاه دوچرخه ارگومتر %26/5 آتش نشانان در وضعیت قابل قبول (Fair) 15% آتش نشانان در وضعیت متوسط(Average) % 5/7 در وضعیت خوب (Good) قرار داشتند. حداکثر ظرفیت هوازی آتش نشانان در این مطالعه از مقادیر گزارش شده در بسیاری از گروه‌های شغلی دیگر بالاتر بود اما در مقایسه با مطالعات انجام شده درباره آتش نشانان در سطح جهان کمتر بوده است؛ از این رو انجام دوره ای این تست برای آتش نشانان و توزیع یکسان آتش نشانان با ظرفیت هوازی بالاتر در شیفت‌های مختلف و ایجاد دوره ورزشی با استفاده از متخصص فیزیولوژی ورزشی جهت افزایش ظرفیت هوازی توصیه می گرد. همچنین مطالعات مشابه با دیگر روش‌های سنجش حداکثر ظرفیت هوازی و استفاده از ماسک تنفسی از طریق تست تردمیل و دوچرخه پیشنهاد می گردد.

Key Words

ظرفیت هوازی، ، ارگونومی، آتش نشان، دوچرخه ارگومتر

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.