ارزیابی مشخصه های آنتروپومتری پا در کارکنان اداری یک بیمارستان در شهرستان رشت

شیوا محمدجانی کومله ©, نیلوفر شعبانی اربوسرا ℗, جواد وطنی

ارزیابی مشخصه های آنتروپومتری پا در کارکنان اداری یک بیمارستان در شهرستان رشت

کد: G-1196

نویسندگان: شیوا محمدجانی کومله ©, نیلوفر شعبانی اربوسرا ℗, جواد وطنی

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

پا در ساختار آناتومی، انتهایی ترین عضو از اندام تحتانی است که فعالیت بنیادی حرکت انسان را برعهده دارد. در محیط های کاری مختلف، در صورتی که توزیع نيرو در کف پا نامناسب باشد، باعث ایجاد استرس، حرکات غیر طبیعی و حتی تخریب عضلات پا خواهد شد. یک کفش خوب باید علاوه بر ایجاد پوشش مناسب، با شکل پا منطبق باشد و فشار های وارد بر آن را کاهش دهد. راحتی کفش عوامل زیادی همچون شکل، انعطاف پذیری، سبکی، شرایط جوی داخل کفش، ضربه گیری و ... در بر می گیرد. آنتروپومتری اندازه گیری ویژگی های انسانی است که آگاهی از آن بر طراحی یک محصول اثر گذار است، لذا اگر طراحان کفش به ابعاد آنتروپومتری پا دسترسی داشته باشند می توانند کفش های مناسب و راحت برای پرسنل مشاغل مختلف از جمله کارمندان اداری تولید کنند. در این مطالعه با هدف تعیین ابعاد مختلف آنتروپومتری پا برای کارمندان اداری می توان گامی در جهت بهبود تولید کفش ارگونومی برای این افراد برداشت.

مواد و روش‌ها

این مطالعه از نوع توصیفی بوده که بر روی 20 نفر از پرسنل بخش اداری یکی از بیمارستان های شهر رشت در سال 1401 انجام گرفته است. نمونه ها به صورت تصادفی از میان افرادی که از پاهای سالمی برخوردار بودند، انتخاب شدند. برای رعایت اصول اخلاقی فرآیند اندازه گیری ابعاد آنتروپومتری برای کارکنان توضیخ داده شد و در صورت تمایل در این مطالعه شرکت کردند. اندازه گیری 10 مشخصه آنتروپومتری پا که دربرگیرنده ابعاد طول کف پا، پهنای کف پا، طول قوس پا، ارتفاع قوزک داخلی و خارجی، پهنای پاشنه و پهنای قوزک های پا، دور مچ پا، طول پاشنه تا انگشت شست و طول پاشنه تا انگشت کوچک به روش دستی صورت گرفت. سپس آمارهای توصیفی میانگین، انحراف معیار، صدک پنجم و نود پنجم به تفکیک جنسیت محاسبه شدند.

یافته‌ها

نتایج نشان داد که به طور معمول میانگین ابعاد اندازه گیری شده پای مردان بزرگتر از زنان بود. کمترین و بیشترین درصد ضریب تغییرات در مردان به ترتیب مربوط به بعد طول کف پا با 1.33% و ارتفاع قوزک خارجی با 10.09% و در زنان نیز به ترتیب مربوط به بعد طول پاشنه تا انگشت شست با 3.98% و ارتفاع قوزک خارجی با 12.74% می باشد. همچنین معیار طراحی کفش بر اساس صدک های پنجم و نود پنجم به این صورت خواهد بود که برای آقایان طول کفی کفش بین 27.04 تا 28.27 سانتی متر با پهنای 9.05 تا 10.94 سانتی متر باشد و برای خانم ها نیز طول کفی کفش بین 21.81 تا 25.11 سانتی متر با پهنای 8.09 تا 1004 سانتی متر باشد.

نتیجه‌گیری

تعیین ابعاد آنتروپومتری پا یکی از راهکار های مهم در تولید کفش های استاندارد به ویژه برای گروه های شغلی مختلف می باشد. از طرفی با توجه به بررسی های صورت گرفته در مطالعات گذشته استفاده از کفش ارگونومیک به صورت معنی داری باعث کاهش فشار های وارد بر کف پا می شود. لذا به منظور تامین راحتی و کاربرد پذیری کفش تولیدی، طراحی کفش ارگونومیک بر اساس این ابعاد آنتروپومتری ضروری است.

واژگان کلیدی

ارگونومی، آنتروپومتری، کفش، طراحی ، کارمند اداری

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.