برنامه‌ی مداخله‌ای ارگونومی مشارکتی با تاکید بر کاهش شیوع اختلالات اسکلتی_عضلانی در شرکت ذوب آهن اصفهان

مهدی پورجعفری ندوشن ℗, بابک بیگی, مریم عشوری ©, غلامحسین محمدی, سعید براتی چمگردانی, اسماعیل ربیعی, مهناز شاکریان, رضا اسمعیلی, علیرضا چوبینه

برنامه‌ی مداخله‌ای ارگونومی مشارکتی با تاکید بر کاهش شیوع اختلالات اسکلتی_عضلانی در شرکت ذوب آهن اصفهان

کد: G-1195

نویسندگان: مهدی پورجعفری ندوشن ℗, بابک بیگی, مریم عشوری ©, غلامحسین محمدی, سعید براتی چمگردانی, اسماعیل ربیعی, مهناز شاکریان, رضا اسمعیلی, علیرضا چوبینه

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

اختلالات اسکلتی_عضلانی مرتبط با کار(WMSDS)، از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر سلامت و بهره‌وری شاغلین در سراسر جهان هستند. برنامه‌های مداخله ارگونومی می‌توانند نقش موثری در پیشگیری از این اختلالات داشته باشند. صنعت ذوب‌آهن از جمله صنایعی است که به علت وجود ریسک فاکتور‌های فیزیکی متعدد (پوسچرهای نامناسب، وظایف تکراری، حمل دستی بار) به یکی از صنایع پرخطر تبدیل شده است. طراحی و پیاده‌سازی برنامه‌های مداخله‌ای ارگونومی با رویکرد مشارکتی می‌تواند در بومی‌کردن و ارتقای فرهنگ ارگونومی در سازمان نقش بسزایی داشته باشد. بنابراین،این پروژه با اهداف ایجاد سیستمی براي اجراي برنامه ارگونومی مشارکتی، بهبود شرایط محیط کار،کاهش آسیب های اسکلتی-عضلانی در محیط کار از طریق اجراي برنامه‌ي مداخله‌اي ارگونومی و بومی کردن دانش ارگونومی در شرکت ذوب آهن اصفهان طراحی و اجرا شده است.

مواد و روش‌ها

این پروژه از نوع مداخله‌ای و از طریق کاربرد سه روش برگزاری کارگاه‌های آموزشی، پیاده‌سازی ارگونومی مشارکتی و طراحی‌وانجام اقدامات اصلاحی در شرکت ذوب‌آهن انجام‌شده است.براساس گزارشات اخذشده از واحد طب‌کار در رابطه با بیماریهای اسکلتی-عضلانی سه واحد نورد،نسوز و آگلومراسیون بعنوان واحدهای هدف انتخاب شدند.پس از برگزاری چندین جلسه برای توجیه مدیریت سازمان در ارتباط با اهداف پروژه،کمیته راهبری از کارکنان واحدهای یادشده و کارکنان مدیریت HSE شرکت تشکیل شد. اعضای کمیته راهبری در 5 کارگاه آموزشی سازمان‌یافته که توسط یک متخصص ارگونومی تدریس شد،شرکت کردند.سپس در هرواحد یک کارگروه ارگونومی تشکیل شد. اعضای کارگروه توسط اعضای کمیته راهبری آموزش ارگونومی را کسب نمودند.بدین ترتیب آموزش ارگونومی از سطوح بالا بصورت آبشاری به سطوح پایین منتقل شد.در هر واحد،کارگروه مربوطه پس از توسعه ابزارهای ارزیابی ارگونومی،مشکلات ارگونومی واحد را شناسایی و اولویت‌بندی نمود.افزون بر موارد ذکرشده، مجموعا 315 شغل با روشهای ROSA، REBA و QEC در واحدهای هدف مورد ارزیابی قرارگرفتند.با تشکیل جلسات مستمر در هر واحد اقدامات اصلاحی مورد نیاز اولویت‌بندی و مصوب شدند.سپس مرحله‌ی اجرای مداخلات آغاز گردید.

یافته‌ها

درحال‌حاضر دوفاز از پروژه مذکور انجام‌شده‌ و دوفاز دیگر آن درحال ‌انجام میباشد. نتایج حاصل از بررسی تاثیر آموزش‌های ارایه‌شده از طریق پیش و پس‌آزمون بوضوح نشان داد که آموزشها بطور معنی‌داری باعث ارتقا سطح دانش و آگاهی اعضای کمیته‌راهبری در زمینه ارگونومی شغلی شده است.نتایج حاصل از ارزیابی ارگونومیک مشاغل،نقاط بحرانی و‌آسیب‌زا را مشخص ساخت و موجب تمرکز بیشتر اقدامات‌اصلاحی در این مشاغل شد. تاکنون بیش از 50 اقدام اصلاحی که بطور موثر به بهبود شرایط محیط کار منجر شده در واحدهای هدف اجرا شده‌است. از جمله اقدامات اصلاحی انجام‌شده میتوان به تعویض یا اصلاح کابین برخی جرثقیل‌های سقفی، تعویض‌صندلی جرثقیل‌ها، تغییرطرح و اصلاح برخی ‌روشها و فرایندهای‌کاری، بهبود شیب راه‌پله‌ها، بازطراحی اتاقهای فرمان و تهیه مانیتورهای مناسب برای آنها، تهیه مینی‌لودر، طراحی ابزارهای دستی جدید و بهبود طراحی ابزارهای دستی قدیمی و...که همگی باعث ارتقا ایستگاه‌های‌کاری و شرایط‌ محیط کار کارکنان درمحل‌کار شده اشاره کرد. اجرای اقدامات اصلاحی و مداخلات ارگونومیک کماکان ادامه دارد.

نتیجه‌گیری

برنامه مداخله ای مشارکتی با هدف بومی‌سازی ارگونومی نقش موثری در بهبود شرایط محیط کار و کاهش مواجهه با ریسکهای ارگونومیک در واحدهای هدف داشته است. مدیریت شرکت تصمیم دارد این برنامه مداخله‌ای را در سایر واحدهای این مجتمع صنعتی نیز اجرا کند.

واژگان کلیدی

اختلالات‌اسکلتی-عضلانی،ارگونومی مشارکتی، شرکت ذوب آهن اصفهان

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.