بررسی فرهنگ ایمنی مبتنی بر رویکرد ماکروارگونومی: مطالعه موردی در یک صنعت فولاد
کد: G-1190
نویسندگان: مهدی جعفری ندوشن ℗, رضا جعفری ندوشن ©, غلامحسین حلوانی, حمیدرضا مکرمی, ریحانه سفیدکار
زمان بندی: زمان بندی نشده!
دانلود: دانلود پوستر
خلاصه مقاله:
مقدمه
فرهنگ ایمنی در صنایع تأثیر مستقیم و مثبتی بر سطح ایمنی دارد. از طرفی فرهنگ ایمنی دارای ابعاد مختلفی میباشد که تاکنون همه آنان بررسی نشده است. در ارزیابی فرهنگ ایمنی، تعیین جنبهها و مؤلفههای فرهنگ ایمنی در همه ابعاد یک سازمان از اهمیت بالایی برخوردار است. بر اساس رویکرد ماکروارگونومی هر سیستم کاری از پنج زیر سیستم سازماندهی و مدیریت، شغل و وظایف، انسان، ابزار و تجهیزات و محیط تشکیل شده است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی فرهنگ ایمنی مبتنی بر رویکرد ماکروارگونومی در یک صنعت فولاد سازی بود.
مواد و روشها
مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که در سال 1401 در یک صنعت فولاد سازی انجام گردید. به منظور اجرای مطالعه حاضر 260 نفر از کارکنان صنعت فولاد وارد مطالعه شدند. به منظور جمع آوری داده از پرسشنامه فرهنگ ایمنی کلته و همکاران استفاده شد. این پرسشنامه فرهنگ ایمنی یک سازمان را در پنج زیر سیستم ماکروارگونومی مورد بررسی قرار میدهد. در مطالعه حاضر ابتدا پرسشنامه با ویژگی های فنی اجتماعی صنعت فولاد مربوطه تطبیق داده شد و سپس مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها در نسخه 24 نرم افزار SPSS انجام شد.
یافتهها
در مطالعه حاضر میانگین نمره فرهنگ ایمنی در صنعت فولاد برابر با (45/0) 84/2 بود. همچنین بالاترین میانگین نمره فرهنگ ایمنی به ترتیب مربوط به مولفه های ویژگیهای فردی (انسان)، حمایت همکاران (سازماندهی) و کارآمدی مدیریت واحد ایمنی (سازماندهی) بود. پایین ترین میانگین نمره فرهنگ ایمنی مربوط به مولفه ویژگی های نظام کاری بود.
نتیجهگیری
نتایج این مطالعه نشان داد بیشترین نمره فرهنگ ایمنی مربوطه به مولفه های زیر سیستم سازماندهی و مدیریت و انسان است. پیشنهاد میگردد مطابق با رویکرد ماکروارگونومی توسعه فرهنگ ایمنی در تمامی ابعاد یک سازمان دنبال شود چرا که توجه به سایر مولفه ها میتواند فرهنگ ایمنی را به خوبی تقویت کند.
واژگان کلیدی
فرهنگ ایمنی، ایمنی، ماکروارگونومی، صنعت فولاد
دیدگاه ها (0)
ارسال یک دیدگاه
ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.