A descriptive study: ergonomic risk assessment of a process industry administrative workers using ROSA method

فاطمه بهرامی, حسین ولدی اطهر © ℗, مسعود خسروی پور, مصطفی شاه محمدی

A descriptive study: ergonomic risk assessment of a process industry administrative workers using ROSA method

Code: G-1188

Authors: فاطمه بهرامی, حسین ولدی اطهر © ℗, مسعود خسروی پور, مصطفی شاه محمدی

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

عدم توجه به اصول ارگونومی در محیط کار آسیب¬ها و هزینه¬های بسیار زیادی برای کارکنان و کارفرمایان به دنبال خواهد داشت. پوسچر نامناسب در محیط کار و انتخاب نادرست تجهیزات اداری چیدمان غیراصولی آن¬ها موجب وارد آمدن فشار زیادی بر سیستم اسکلتی عضلانی افراد می¬گردد. روش سربع ارزیابی تنش اداری (ROSA) جزو روش¬های جدید ارزیابی پوسچر ارگونومی کارکنان اداری است که دارای قابلیت اطمینان قابل قبولی می¬باشد.

Methods and Materials / Case Report

این مطالعه مقطعی در سال 1402 در یک پالایشگاه انجام شد. ارزیابی پوسچر با استفاده از روش ROSA برای کارکنان واحدهای مختلف این صنعت انجام پذیرفت. ۱۸۰ نفر از کارکنان بخش اداری این صنایع به روش سرشماری مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از کسب رضایت آگاهانه حین کار تصاویری با استفاده از دوربین از زوایای مختلف از هر فرد تهیه گردید. سپس در قالب مصاحبه¬ای کوتاه در خصوص مدت زمان نشستن وی بر روی صندلی و استفاده از مانیتور و تلفن و موس و کیبورد سوال شد. اطلاعات بدست آمده از مصاحبه در فرم از پیش تهیه شده ثبت و پس از اتمام فرآیند جمع¬آوری داده¬ها هر تصویر ثبت شده و اطلاعات مصاحبه توام با یکدیگر در قالب روش مذکور توسط ارزیاب مورد ارزیابی قرار گرفتند.

Results

یافته¬های حاصل از این این پژوهش نشان داد که میانگین نمره ROSA در جمعیت مورد بررسی برابر بیشتر از پنج می¬باشد. بطور کلی 4/77درصد افراد مورد بررسی در شرایط غیر استاندارد مشغول به فعالیت می¬باشند. در اکثر نمونه های مورد مطالعه میز و صندلی کارکنان نامناسب بود. همچنین تجهیزات اداری مورد استفاده مثل رایانه، صفحه کلید، موس و تلفن از نظر نوع کاربری مناسب نبوده و یا در فاصله دور قرار گرفته اند. میانگین نمره نهایی صندلی و مانیتور و تلفن و موس و کیبورد به ترتیب برابر با 6 و 2و 3و 1و ۳ می¬باشد. میانگین نمره لوازم جانبی در جمعیت مورد بررسی برابر ۴ می¬باشد. میانگین مدت زمان استفاده از صندلی بیش از ۴ ساعت بصورت متناوب است. این مقدار برای مانیتور و تلفن و موس و کیبورد ۱ الی ۴ ساعت بصورت متناوب می¬باشد.

Conclusion

با توجه به میانگین کلی نمره ROSA و مدت زمان کار با مانیتور کارکنان میتوان با آموزش اصول ارگونومیگ و همچنین در برخی موارد با جایگزینی صندلی¬های متناسب با ابعاد آنتروپومتریک پرسنل با کمترین هزینه در راستای بهبود پوسچر کارکنان و کاهش ریسک ارگونومیک حین کار گام برداشت. از سوی دیگر میتوان با استفاده از تجهیزات اداری مانند نگهدارنده کاغذ و هنذفری برای کارکنان، امتیاز ROSA را کاهش داده و در جهت ایجاد محیط کار منطبق بر اصول ارگونومی گام برداشت.

Key Words

ارزیابی پوسچر ، ROSA ، کار اداری

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.