A comparative study of cardiovascular system performance in exposure to continuous and tonal noise

سید‌محمد‌جواد گل‌حسینی © ℗, محسن علی‌آبادی, رستم گلمحمدی, مهدی سماواتی, مریم فرهادیان

A comparative study of cardiovascular system performance in exposure to continuous and tonal noise

Code: G-1187

Authors: سید‌محمد‌جواد گل‌حسینی © ℗, محسن علی‌آبادی, رستم گلمحمدی, مهدی سماواتی, مریم فرهادیان

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

شواهد زیادی مبنی بر اثرات زیان آور صدا بر سلامت افراد همچون آزار ناشی از صدا، پاسخ های فیزیولوژیکی و رفتاری و اختلالات شنوایی وجود دارد. همچنین مطالعات متعددی به پیامدهای منفی مواجهه با صدا بر روی سیستم قلبی – عروقی اشاره نموده اند؛ علیرغم این، پژوهش های بسیار محدودی در رابطه با تاثیرپذیری سیستم قلبی – عروقی در مواجهه با انواع صداها صورت پذیرفته است. در این مطالعه سعی شده است تا عملکرد سیستم قلبی – عروقی در مواجهه با دو نوع صدای پیوسته و تونال با استفاده از تغییرپذیری ضربان قلب (HRV) موردبررسی قرار گیرد.

Methods and Materials / Case Report

در طول سه جلسه بر اساس طراحی اندازه‌گیری‌های مکرر، ۳۰ داوطلب مرد با میانگین سنی 3/94± 30/17سال، مورد مطالعه قرار گرفتند. در هر جلسه آزمایشگاهی، شرکت کنندگان به مدت 40 دقیقه در معرض یکی از سناریوهای مواجهه با صدای پیوسته 85 دسی بل، صدای پیوسته 88 دسی بل و صدای تونال 85 دسی بل به صورت تصادفی قرار داده شدند. در هر جلسه، متغیرهای HRV شامل نرخ ضربان قلب (HR)، مؤلفۀ فرکانس بالا (HF)، مؤلفۀ فرکانس پایین (LF) و نسبت بین اجزاى LF و HF (LF/HF)، قبل از مواجهه، در میانه مواجهه و بعد از مواجهه با صدا مورد اندازه گیری قرار گرفت. تحلیل‌های آماری مربوطه توسط نرم‌افزار SPSS-25 صورت پذیرفت.

Results

شاخص های LF، LF/HF و HR در تمام سناریوها، در میانه مواجهه افزایش چشمگیری را نشان داد؛ در حالی که مولفه HF به جز سناریوی مواجهه با صدای پیوسته 85 دسی بل، دارای روند کاهشی معناداری بود (P0.05). همچنین شاخص LF/HF در تمام جلسات، افزایش معناداری بعد از مواجهه نسبت به قبل از مواجهه با صدا داشت، ضمن اینکه این روند افزایشی در HR تنها در سناریوی مواجهه با صدای 88 دسی بل مشاهده شد (P0.05). با توجه به وجود اختلاف آماری معنادار در میانگین پارامترهای HRV در سناریوهای مواجهه، برای مقایسه میانگین بین گروه ها از آزمون مقایسه‌های دوگانه و آزمون تعقیبی LSD استفاده گردید که نتایج آن، تنها نشان دهنده اختلاف معناداری بین شاخص HR در سناریوی مواجهه با صدای پیوسته 88 دسی بل و دو سناریوی دیگر بود.

Conclusion

نتایج این مطالعه بیان کننده تغییرات قابل‌توجهی در شاخص‌های HRV بود که نشان‌دهنده برهم خوردن تعادل سیستم عصبی خودمختار در مواجهه با صدا می‌باشد. ازآنجاکه این سیستم، وظیفه تنظیم کنترل الکتریکی قلب را دارد، کاهش HRV و عدم تعادل سمپاتیک-پاراسمپاتیک دارای اهمیت بالینی می باشد، زیرا ممکن است منجر به بی‌ثباتی الکتریکی و آریتمی قلبی شود. همچنین صدای تونال در مقایسه با صدای پیوسته در یک سطح مواجهه، دارای اثرات بیشتری بر HRV بوده و در برخی موارد دارای اثراتی معادل صدای پیوسته 88 دسی بل بود که می تواند به دلیل آزاردهندگی بیشتر و در نتیجه تشدید پاسخ‌های استرس فیزیولوژیکی باشد. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، شاخص LF/HF و همچنین HR در مواجهه با صدا در سطوح بالاتر از حدود مجاز شغلی، دارای تاثیرپذیری بیشتر و درنتیجه حساسیت بالاتری نسبت به این مواجهه ها بودند و می‌توانند به‌عنوان شاخص‌های قابل‌قبولی برای بررسی HRV در مواجهه‌های شغلی مدنظر قرار بگیرند.

Key Words

صدای پیوسته، صدای تونال، تغییرپذیری ضربان قلب

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.