نور و عملکرد انسان: مرورنظام مند اثرات نورآبی بر عملکرد شناختی در محیط کار

سهیلا احمدی چرخابی ℗, زهرا شریفی, راضیه جانی زاده , محمد رهدار, رضا کاظمی ©

نور و عملکرد انسان: مرورنظام مند اثرات نورآبی بر عملکرد شناختی در محیط کار

کد: G-1181

نویسندگان: سهیلا احمدی چرخابی ℗, زهرا شریفی, راضیه جانی زاده , محمد رهدار, رضا کاظمی ©

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

نور یک جنبه اساسی از محیط های انسانی است که نه تنها ادراک بصری را شکل می‌دهد، بلکه تأثیر عمیقی بر جنبه‌های مختلف شناخت و عملکرد انسان دارد. تحقیقات گسترده‌ای در جهت درک پتانسیل اثر نور آبی به عنوان تعدیل‌کننده عملکردهای شناختی انسان، در در حوزه‌های مختلف انجام شده است. درک رابطه‌ی پیچیده‌ی بین مداخلات روشنایی و فرآیندهای شناختی جهت بهینه‌سازی محیط‌های کاری، آموزشی و زندگی برای افزایش رفاه و عملکرد انسان ضرورت دارد. بنابراین مطالعه‌ی حاضر با هدف تحلیل جامع تأثیر مداخلات نورآبی بر جنبه‌های مختلف عملکرد شناختی انسان در محیط کار انجام پذیرفته است.

مواد و روش‌ها

در این مطالعه، ابتدا با استفاده از یک استراتژی نظام‌مند، جستجو در سه پایگاه Scopus، Web of Science و PubMed با فیلتر زبان انگلیسی انجام شد. نتایج جستجو تحت یک فرآیند غربالگری دو مرحله‌ای بر اساس معیارهای ورود و خروج قرار گرفتند. معیارهای ورود، نمونه های انسانی سالم، در دسترس بودن متن کامل و نوشته شده به زبان انگلیسی بود. معیارهای خروج شامل استفاده از نورآبی جهت درمان بیماری و خلق‌وخو، مطالعات حیوانی و مطالعات غیراصیل بودند. در مجموع 29 مطالعه در تجزیه و تحلیل این پژوهش نظام مند مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها

این مطالعه اثرات نور غنی شده آبی و دمای رنگ بر عملکرد، هوشیاری، مولفه های مرتبط با خواب، زمان واکنش، توجه و حافظه بررسی کرد. مطالعات مختلف تأثیر مثبت نورآبی بر عملکردهای شناختی را نشان دادند. پژووهش‌ها نشان داده‌است که قرار گرفتن در معرض نور سفید غنی شده با آبی (BEW) یا نور با دمای رنگ بالا به طور مداوم عملکرد و بهره‌وری را در محیط کار بهبود می بخشد. با این حال، نتایج متفاوتی در این خصوص مشاهده شد، برخی از مطالعات نیز اثرات محدود یا بدون اثر قابل توجهی از نورآبی بر عملکردهای شناختی گزارش کردند. در حالی که چندین تحقیق همبستگی مثبت بین مداخلات نورآبی و هوشیاری، کاهش خواب‌آلودگی و افزایش زمان واکنش را برجسته‌تر کردند، در این بین نمی‌توان کتمان کرد که برخی مطالعات پاسخ‌های متفاوتی را نشان دادند یا حاکی از هیچ اثر قابل‌توجهی نبودند. به طور مشابه، عملکردهای توجه و حافظه به طور مثبت تحت تأثیر مداخلات نوری در سناریوهای خاص قرار گرفتند، اما در این خصوص هم یافته‌های متناقض در مداخلات نورآبی مشاهده شد.

نتیجه‌گیری

ترکیب نظام مند یافته‌های مطالعات بر پتانسیل مداخلات مبتنی بر نور، به‌ویژه نورغنی شده با آبی و دمای رنگ بالا، در تقویت عملکرد شناختی در حوزه‌های مختلف تأکید داشته‌است. در حالی که شواهد قابل توجهی نشان می‌دهند که ارتباط مثبت بین روشنایی و عملکردهای شناختی وجود دارد، نتایج متفاوت در مطالعات بر نیاز به ملاحظات ظریف، از جمله عوامل زمینه‌ای و تفاوت‌های مطالعات تأکید می کنند. یافته‌های پژوهش حاضر بر اهمیت بهینه‌سازی مداخلات روشنایی در جهت شناسایی نتایج عملکردهای شناختی خاص تأکید کرده و همچنین ضرورت انجام تحقیقات بیشتر در آینده برای نمایاندن تعامل پیچیده بین پارامترهای روشنایی و عملکردهای شناختی را تأیید می‌کند.

واژگان کلیدی

عملکرد شناختی، نورآبی، دمای رنگ، محیط کار، مرور نظام‌مند.

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.