Investigation of disorders and problems arising from shift work in a pharmaceutical production factory
Code: G-1169
Authors: میترا قلی پور ℗, سید محمدجواد گل حسینی ©
Schedule: Not Scheduled!
Download: Download Poster
Abstract:
Introduction
نوبتکاری از جمله عوامل زیانآور محیط کار محسوب میشود و آثار و پیامدهای متعددی بر سلامت کارکنان وارد میسازد. پژوهش حاضر به منظور بررسی اختلالات و مشکلات ناشی از نوبتکاری در یک کارخانهی تولید دارو در شهر رشت صورت گرفته است.
Methods and Materials / Case Report
در این مطالعهی توصیفی_تحلیلی که به صورت مقطعی انجام شد، از پرسشنامهی (SOS) به عنوان ابزار جمعآوری اطلاعات و از نرمافزار SPSS 24 به منظور تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد. جامعهی مورد مطالعه ۵۰ نفر از پرسنل انبار کارخانه بودند که به روش تصادفی انتخاب شدند و از معیارهای ورود برخوردار بودند.
Results
نتایج نشان داد که اختلالات روانی-عصبی و گوارشی با نرخ بالایی در بین کارگران ظاهر شده است. بالاترین نرخ شیوع اختلالات روانی و عصبی به ترتیب مربوط به احساس خستگی (۸۰٪)، سردرد و سرگیجه (۶۵٪) و بیحوصلگی (۵۵٪) بود. همچنین بیشترین اختلالات گوارشی در جمعیت مورد مطالعه مربوط به درد معده و کاهش اشتها با اخذ ۳۵٪ و افزایش اشتها با ۳۰٪ بود. از طرفی مشخص شد که بروز اختلالات اسکلتی_عضلانی در بین نوبتکاران نسبت به بیماریهای قلب_عروقی از فراوانی بیشتری برخوردار است.
Conclusion
باید توجه داشت که انتخاب افراد به طور داوطلبانه در نظام شیفتکاری و وجود برنامههای چرخشی منظم سبب افزایش رضایتمندی افراد و ایجاد مشکلات کمتر نسبت به برنامه های چرخشی نامنظم میشود. همچنین پیشنهاد میگردد در طراحی برنامهی نوبتکاری به نکاتی از جمله جلوگیری از شیفتهای طولانی و اضافهکاریهای افراطی، ایجاد زمان استراحت کافی، دقت در وضعیت سلامت، سن و ویژگیهای شخصیتی برای انتخاب و استخدام نوبتکاران، آموزش نوبتکاران در مورد اثرات بهداشتی نوبت کاری و کوتاه نمودن ساعات شیفت شب توجه نمود تا این مشکلات تا حد امکان کاهش یابند.
Key Words
نوبت کاری، پرسشنامه SOS، اختلالات مرتبط به نوبت کاری
Comments (0)
Post a comment
Post comment is closed by admin.