طراحی، ساخت و ارزیابی ارگونومیکی روکش صندلی با قابلیت تنظیم لومبارساپورت و نصب راحت بر روی انواع مختلف صندلی های اداری

احسان گروسی, محمدصادق قاسمی, مهسا ورمزیار ©, مرضیه قاسمیان ℗

طراحی، ساخت و ارزیابی ارگونومیکی روکش صندلی با قابلیت تنظیم لومبارساپورت و نصب راحت بر روی انواع مختلف صندلی های اداری

کد: G-1165

نویسندگان: احسان گروسی, محمدصادق قاسمی, مهسا ورمزیار ©, مرضیه قاسمیان ℗

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

نشستن یکی از رایج ترین پاسچر کاری در بسیاری از مشاغل می باشد. وضعیت نشستن با پاسچر نامناسب باعث ایجاد اختلال در سلامتی افراد می شود که از شایعترین آنها احساس ناراحتی و درد در نواحی کمر، گردن و اندام تحتانی می باشد. در هنگام نشستن، بیشتر نیروهای وارده از وزن بالا تنه و گشتاورهای نیروهای خارجی اعمال شده، به دیسک های بین مهره ای کمری (لومبار) وارد می شود. برهمین اساس، در بسیاری از مطالعات اجرای مداخلات برای حمایت ناحیه لومبار در هنگام نشستن توصیه شده است. هدف از این مطالعه طراحی یک روکش صندلی کاربردپذیر با قابلیت تنظیم لومبار ساپورت و نصب راحت بر روی انواع مختلف صندلی های اداری بود.

مواد و روش‌ها

مطالعه حاضر به صورت آزمایشگاهی در دوفاز انجام شد. در فاز اول با هدف طراحی و ساخت روکش صندلی با قابلیت های ارگونومیک از مدل دابل دایموند و پنل خبرگان برای تعیین الزامات طراحی و سپس ساخت پروتوتایپ فانکشنال استفاده شد. فاز دوم مطالعه با هدف ارزیابی ارگونومیکی روکش صندلی اجرا شد. بدین منظور 20 نفر از کارکنان واحد اداری یک دانشگاه علوم پزشکی خواسته شد تا در دو روز مختلف به صورت تصادفی یکی از حالات استفاده یا عدم استفاده از روکش صندلی هنگام دیدن انیمیشن در مدت زمان 1 ساعت انجام دهند. در حالت استفاده از روکش صندلی، ابتدا روکش صندلی به همراه پروتکل استفاده از آن در اختیار شرکت کننده ها قرار می گرفت و از آن ها خواسته می شد تا خودشان روکش را روی صندلی نصب کنند. سپس ارزیابی های ارگونومیکی شامل توزیع فشار تماسی (دستگاه ERGOFS16)، ناراحتی درک شده اندام ها (پرسشنامه LPD) و میزان کاربردپذیری محصول (پرسشنامه SUS) در بازه های زمانی مشخص ثبت می شد. به منظور ارزیابی توزیع فشار تماسی، از قبل، 16 سنسور FSR با آرایش متناسب با سطح نشیمنگاه و پشتی صندلی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از spss نسخه 26 با در نظر گرفتن سطح آماری معنادار کمتر از 0.05 استفاده گردید.

یافته‌ها

نتایج نشان داد که میانگین فشار وارده به ناحیه لومبار و نشیمنگاه در هنگام استفاده از روکش صندلی50 درصد کمتر از آستانه هیپوکسی بافتی بود. همچنین، نتایج ارزیابی ناراحتی درک شده نشان داد که استفاده از روکش طراحی شده نسبت به حالت عدم استفاده از آن به صورت معنا داری (p0.05) سبب کاهش میانگین نمره ناراحتی در نواحی در ناحیه کمر و زانو شده بود. علاوه براین 80 درصد افراد شرکت کننده کاربردپذیری روکش طراحی شده را قابل قبول (نمره بالاتر از 70) گزارش کرده بودند.

نتیجه‌گیری

نتایج این مطالعه نشان می دهد که استفاده از روکش صندلی با حمایت ناحیه لومبار همراه با کاهش فشار تماسی، کاهش ناراحتی درک شده و کاربردپذیری قابل قبول می باشد. استفاده از این روکش صندلی می تواند بعنوان یک مداخله مناسب برای کارکنان اداری با وظایف نشستن طولانی مدت به منظور کاهش ریسک فاکتور های بروز اختلالات اسکلتی عضلانی توصیه شود. با این حال ارزیابی اثرات بلند مدت استفاده از این روکش در مطالعات آتی پیشنهاد می گردد.

واژگان کلیدی

اختلالات اسکلتی-عضلانی، لومبار ساپورت، روکش صندلی، طراحی ارگونومیک

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.