مروری بر کاربرد تکنیک های ارزیابی خطای انسانی از منظر بررسی سطح اتوماسیون و پیچیدگی سیستم

مصطفی پویاکیان © ℗, زهرا جهانی, رها صیدی

مروری بر کاربرد تکنیک های ارزیابی خطای انسانی از منظر بررسی سطح اتوماسیون و پیچیدگی سیستم

کد: G-1160

نویسندگان: مصطفی پویاکیان © ℗, زهرا جهانی, رها صیدی

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

در دهه های گذشته تکنیک های زیادی بر اساس رویکردهای فردی و سیستمی برای مطالعه خطای انسانی ارایه شده و به دفعات توسط پژوهشگران مورد استفاده قرار گرفته اند. با وجود اینکه تاثیر سطح اتوماسیون صنعت (میزان و نوع تقسیم کار میان انسان و دستگاه) و نیز سطح پیچیدگی آن (میزان در هم تنیدگی اجزای سیستم و ارتباطات آنها) بر میزان بروز و نوع خطای انسانی بدیهی به نظر می رسد، با این حال، توجه به این دو ویژگی در مطالعات خطای انسانی نیازمند بازنگری جدید است. به ویژه اینکه اغلب تکنیک های ارزیابی خطای انسانی در دوره انقلاب صنعتی سوم ارایه شده و کارآمدی آنها برای صنایع و سازمان هایی که به تدریج در حال استفاده از فناوری های انقلاب صنعتی چهارم هستند، مورد سوال است. گام اول در این مسیر انجام یک مطالعه مرور سیستماتیک به منظور ارزیابی میزان توجه پژوهشگران به متغیرهای مذکور است. این مطالعه مروری با هدف ارزیابی مطالعات گذشته از منظر توجه به این دو عامل و ارایه چارچوبی برای مطالعات آینده انجام شد.

مواد و روش‌ها

جستجوی مقالات از میان پایگاه اطلاعاتی در دسترس شامل پایگاه های Science Direct, Google Scholar, SID در بازه زمانی 1980 تا 2022 انجام گرفت. دسترسی به متن کامل مقالات معیار ورود به ارزیابی بود و مقالات کنفرانسی از مطالعه حذف شدند. از کلید واژه های Human error, Human error assessment, Complexity, Automation, Level of complexity, Level of automation برای جستجوی مقالات استفاده گردید.

یافته‌ها

مجموعا 152 مقاله داخلی و خارجی بر اساس معیارهای غربالگری انتخاب گردید. پس از مطالعه ی دقیق، مقالات از نظر گزارش سطح اتوماسیون و سطح پیچیدگی صنعت و برخی فاکتورهای دیگر توسط نویسندگان بررسی شدند. از مجموع 69 مطالعه داخلی به ترتیب 5 و 24 مطالعه، سطح اتوماسیون و سطح پیچیدگی را گزارش کرده بودند. همچنین از مجموع 83 مطالعه خارجی به ترتیب 25 و 51 مطالعه سطح اتوماسیون و سطح پیچیدگی را گزارش کرده بودند.

نتیجه‌گیری

در مطالعات ارزیابی خطای انسانی ارزیابی شده، سطح اتوماسیون صنعت یا سازمان مورد مطالعه، به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته و ارزیابی و گزارش نشده است. این کمبود در مطالعات داخلی بیشتر از مطالعات خارجی به چشم می خورد. توجه به تاثیر سطح اتوماسیون و پیچیدگی صنعت عموماً بخشی از روند جاری تکنیک های ارزیابی نیست و بررسی تاثیر این دو عامل به میزان توجه پژوهشگران بستگی دارد. تکنیک های ارزیابی خطای انسانی نیازمند ارتقاء با هدف در نظر گرفتن نقش انسان در سیستم بر اساس سطح اتوماسیون و پیچیدگی هستند. نتایج این مطالعه چارچوب اولیه لازم برای ارتقاء مطالعات خطای انسانی و ارزیابی اعتمادپذیری به یافته های حاصل از اجرای این تکنیک ها به ویژه در در ﺻﻨﺎﯾﻊ ﺑﺎ ﭘﯿﭽﯿﺪﮔﯽ و رﯾﺴﮏ ﺑﺎﻻ را فراهم می سازد.

واژگان کلیدی

خطای انسانی، اتوماسیون، پیچیدگی، تکنیک ارزیابی

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.