Designing a specific ergonomic checklist for the car assembly industry

شبنم مقدم منش ℗, اعظم ملکی قهفرخی ©

Designing a specific ergonomic checklist for the car assembly industry

Code: G-1148

Authors: شبنم مقدم منش ℗, اعظم ملکی قهفرخی ©

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

مقدمه: شیوع بالای اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار در صنعت مونتاژ خودرو به‌عنوان یک فضای شغلی پویا با وظایف تکراری و بارکاری فیزیکی بالا، یکی از دلایل اصلی غیبت از کار و کاهش بهره‌وری کارکنان است. لذا ارزیابی و بهبود ارگونومی در این صنعت می‌تواند در سلامت، رفاه و عملکرد کارکنان موثر باشد. در این میان نقش چک‌لیست‌های ارگونومی برای جمع‌آوری سریع و نظام‌مند داده‌ها، تجزیه و تحلیل ایستگاه‌های کاری و شناسایی عوامل آسیب‌زا در محیط کار حائز اهمیت است. این مطالعه‌ با هدف طراحی چک‌لیست خاص‌منظوره برای شناسایی و کاهش عوامل خطر ارگونومیکی در صنعت مونتاژ خودرو انجام گردید.

Methods and Materials / Case Report

مواد و روش‌ها: طراحی چک لیست ارگونومی بر اساس یک تجزیه و تحلیل جامع از شرایط کاری و وظایف انجام شده توسط کارکنان در یک کارخانه مونتاژ خودرو انجام شد. این تجزیه و تحلیل ابتدا شامل بررسی منابع و دستورالعمل‌های ارگونومی موجود در این زمینه و سپس بررسی‌های میدانی مربوط به مشاهده‌ی محیط و شرایط کار، مشاهده‌ی کارکنان در حال انجام وظایف، و مصاحبه با کارکنان و سرپرستان درباره‌ی فرآیندها و شیوه‌های انجام وظایف و تجربیات آن‌ها بود. بر اساس این داده‌ها، مجموعه‌ای از معیارهای ارگونومی برای بررسی چالش‌های منحصربه‌فردی که کارکنان در فرآیند مونتاژ خودرو با آن مواجه هستند، ایجاد شد. سپس، بیش از 200 وظیفه با استفاده از چک لیست خاص منظوره طراحی شده در صنعت مونتاژ مورد نظر مورد ارزیابی قرار گرفت و مهم‌ترین عوامل خطرزای ارگونومیکی شناسایی شدند.

Results

یافته‌ها: 28 معیار مستخرج از تجزیه و تحلیل‌ها در قالب جملات ساده، کوتاه، شفاف و قابل فهم با پاسخ بله، خیر و موضوعیت ندارد، ارائه شد و در نهایت پس از چندین بار بازبینی و اصلاح، نسخه‌ی نهایی چک لیست توسعه یافت. معیارهای چک لیست شامل ملاحظات طراحی ایستگاه‌های کاری، ماهیت و مدت انجام وظایف، وضعیت‌های بدنی نامناسب، بلند کردن و حمل بارهای سنگین، حرکات تکراری، استفاده از ابزارها و تجهیزات ارگونومی، شرایط محیطی و تجهیزات حفاظت فردی بود. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل وظایف و ایستگاه‌های کاری، مهم‌ترین عوامل خطرزای ارگونومی شامل حرکات تکراری، حمل دستی بار، وضعیت‌های نامناسب و اعمال نیرو مشخص شد.

Conclusion

نتیجه‌گیری: طراحی چک لیست خاص‌منظوره ارگونومی برای صنعت مونتاژ خودرو با هدف یادآوری و گنجاندن تمامی نکات مهم مورد بررسی در قالب یک لیست واحد و نیز به عنوان ابزاری برای گردآوری نظام‌مند داده‌ها کاربرد دارد. استفاده از این چک‌لیست‌ می‌تواند ابتدا به شناسایی هدفمند و اولویت‌بندی وظایف و ایستگاه‌های کاری که به توجه بیشتر و مداخله فوری‌تر نیاز دارند، کمک کند و سپس براساس تحلیل داده‌های حاصل از این چک‌لیست‌ درکنار استفاده از سایر روش‌های ارزیابی، امکان ارائه‌ی راهکارها و مداخلات متناسب برای بهبود شرایط کار فراهم می‌شود و در نهایت برای ارزیابی و نظارت بر روند پیاده‌سازی مداخلات ارگونومی نیز می‌توان از این چک‌لیست استفاده کرد.

Key Words

واژگان کلیدی: چک‌لیست خاص منظوره، فهرست بازرسی، ارگونومی، خودروسازی، مونتاژ خودرو

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.