The relationship between stress and burnout in Ahvaz Fire Department employees

حسینعلی رنگ کوی, ریحانه تقی پور © ℗

The relationship between stress and burnout in Ahvaz Fire Department employees

Code: G-1136

Authors: حسینعلی رنگ کوی, ریحانه تقی پور © ℗

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

یکی از معضلات اساسی در جوامع صنعتی، استرس شغلی است. استرس شغلی ممکن است باعث مشکلات روانی زیادی از قبیل بیماری های قلبی-عروقی، دردهای اسکلتی-عضلانی و اختلالات رویوی-گوارشی و همچنین پایین آمدن کیفیت کار شود. استرس شغلی در ضمن آثار نامطلوب ذکر شده، می تواند زمینه ساز بروز رویدادها و حوادث شغلی و در نتیجه ایجاد صدمات و جراحات به افراد و خسارت به تجهیزات در محیط کار گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه استرس شغلی و فرسودگی شغلی، سعی در شناسایی عوامل استرس زای محیط کار و رابطه ی آن با فرسودگی شغلی در کارکنان سازمان آتش نشانی را دارد.

Methods and Materials / Case Report

مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی_تحلیلی است که به صورت مقطعی انجام شد. در این مطالعه جامعه آماری، شامل پرسنل آتش نشان مرد بود که در ایستگاه های فعال شهر اهواز مشغول به فعالیت بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه استرس شغلی HSE و فرسودگی شغلی مازلاک می باشد که داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون ناپارامتری همبستگی اسپیرمن و نرم افزار SPSS23 مورد تحلیل قرار گرفتند.

Results

هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط نمره استرس کلی با هریک از زیرمقیاس های فرسودگی شغلی می باشد. با مقایسه مقدار ضریب اسپیرمن برای خستگی عاطفی و استرس کلی مقدار p-value برای این دو متغییر 0.039 گزارش شده است که ارتباط معنی دار مثبتی را بین این دو متغییر نشان می دهد، به این معنا که استرس شغلی منجر به خستگی عاطفی در میان آتش نشانان شهر اهواز شده است. نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان می دهد که رابطه معنی داری میان استرس شغلی و فرسودگی شغلی در بعد خستگی عاطفی وجود دارد، به این معنی که افزایش استرس شغلی منجر به فرسودگی شغلی در حیطه خستگی عاطفی می شود. میان استرس شغلی و فرسودگی شغلی در بعد مسخ شخصیت و کاهش عملکرد فردی رابطه معنی داری مشاهده نشد؛ در نتیجه در جمعیت مورد بررسی، افزایش استرس شغلی منجر به کاهش عملکرد فردی و مسخ شخصیت نشد.

Conclusion

نتایج این مطالعه نشان داد افراد مجرد نسبت به متاهلین دارای استرس شغلی بیشتری هستند. به علاوه نتایج نشان داد با افزایش سن و افزایش سابقه کار، میزان استرس کاهش یافته است. همچنین نتایج نشان داد استرس شغلی بیشتر بر کاهش تمرکز فکری، کاهش انگیزه کاری و نارضایتی از شغل تاثیر دارد. با توجه به اجتناب ناپذیر بودن برخی از عوامل استرس زا در این حرفه، بازنگری به وضعیت شغلی آتش نشان ها، بررسی و تعیین دقیق عوامل استرس زای کاری در راستای تعدیل آنها و نیز روش های مقابله با استرس به افراد متقاضی به این حرفه و همچنین داشتن پرسنل کافی جهت تعویض شیفت های کاری از جمله پیشنهادهایی است که برای کاهش استرس شغلی و در نتیجه حفظ سلامت روان افراد شاغل در این حرفه مطرح می باشند.

Key Words

استرس شغلی، فرسودگی شغلی، آتش نشان

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.