شناسایی مؤلفههای مؤثر بر سلامت جسمی و روانی کارمندان در هنگام دورکاری: یک مطالعه کیفی-اکتشافی
کد: G-1123
نویسندگان: سمیه نورعلی, مجتبی خسروی دانش ℗, عادل مظلومی ©, منصور شمسی پور, رضا فضلی
زمان بندی: زمان بندی نشده!
دانلود: دانلود پوستر
خلاصه مقاله:
مقدمه
در سال های اخیر، بخصوص پس از همه گیری کرونا (19 COVID-)، زندگی کاری تغییرات چشمگیری داشته است. در میان انواع کارهای انعطاف پذیر، دورکاری محبوبیت روزافزونی یافته است. علیرغم این، مطالعات کمی در مورد شرایط کار در خانه و تأثیر آن بر سلامت شغلی کارمندان وجود دارد. از اینرو مطالعه حاضر با هدف شناسایی مؤلفههای مؤثر بر سلامت جسمی و روانی کارمندان در هنگام دورکاری صورت پذیرفت.
مواد و روشها
مطالعه کیفی-توصیفی حاضر در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول، عوامل مؤثر بر سلامت جسمی و روانی دورکاران از مطالعات گذشته استخراج شد. پس از طراحی پروتکل مصاحبه بر اساس نتایج بخش اول مطالعه، در گام دوم، مصاحبه های نیمه ساختار یافته از گروهی از دورکاران صورت گرفت و داده های کیفی به روش تحلیل محتوی (Content Analysis) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها
یافته های مستخرج از مطالعات و همچنین مصاحبه ها نشان دهنده 16 عامل بود که بر سلامت جسمی و روانی کارمندان اثرگذار بودند. مهمترین عوامل موثر بر سلامت روان عبارت بودند از فشار کاری، مشکلات کلاس های آنلاین، افکار وسواس شغلی و تعارض مرخصی و حجم کار. همچنین مهمترین عوامل موثر بر سلامت جسمی نیز عبارت بودند از چیدمان نامناسب فضای کاری، کار نشسته و عدم تحرک، استفاده بیش از حد از کامپیوتر، روشنایی نامناسب و انحراف عادات غذایی.
نتیجهگیری
نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده عوامل اختصاصی موثر بر سلامت جسمی و روانی دورکاران بود. این عوامل می توانند به عنوان معیارهایی در ارزیابی شرایط شغلی دورکاران، ایجاد برنامه های آموزشی مرتبط و همچنین ارتقاء فرآیندهای کاری و بهبود شرایط شغلی دورکاران به کار گرفته شوند.
واژگان کلیدی
دورکاری، سلامت روان، سلامت جسمی، مطالعه کیفی
دیدگاه ها (0)
ارسال یک دیدگاه
ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.