A review of ergonomic evaluation methods used in iranian studies from 1381 to 1401

حسین فلاح, محمدعلی برزگری © ℗, مژگان شیروانی, مهسا مدنی, مهدی حاتمی

A review of ergonomic evaluation methods used in iranian studies from 1381 to 1401

Code: G-1106

Authors: حسین فلاح, محمدعلی برزگری © ℗, مژگان شیروانی, مهسا مدنی, مهدی حاتمی

Schedule: Not Scheduled!

Tag:

Download: Download Poster

Abstract:

Introduction

ارگونومی علم متناسب سازی محیط کار، شغل و تجهیزات با قابلیت ها و محدودیت های انسان است و به کارگیری اصول ارگونومی در محیط های کاری می تواند به کاهش بیماریهای اسکلتی عضلانی، کاهش خطاها و افزایش بهره وری منجر گردد لذا ارزیابی محیط های کاری از لحاظ بررسی وضعیت ارگونومیک آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است تاکنون مطالعات زیادی در خصوص ارزیابی ارگونومیک در ایران انجام گردیده است و در این مطالعات از ابزارهای مختلفی جهت ارزیابی ارگونومیک استفاده شده است لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی مروری روند استفاده از روش های ارزیابی ارگونومی در مطالعات صورت گرفته در ایران در 20 سال گذشته انجام گردیده است.

Methods and Materials / Case Report

این پژوهش به روش مروری انجام شده است و کلیه مقالات چاپ شده فارسی در مجلات تخصصی ارگونومی و نیز بانک های داده Google Scholar, SID, Magiran مورد بررسی قرار گرفتند. پس از گزینش مقالات، اطلاعات لازم استخراج گردیده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مجموع بر اساس معیارهای ورود تنها مطالعاتی مورد بررسی قرار گرفتند که از یکی از روش های ارزیابی ارگونومی استفاده کرده بودند.

Results

در ابتدا 939 مقاله از پایگاه های اطلاعاتی مختلف و مجلات شناسایی شدند که در میان آنها 683 مقاله معیارهای ورود به مطالعه را داشتند و 256 مقاله بر اساس معیارهای خروج از مطالعه حذف گردید، از لحاظ حیطه های ارگونومی 355 مطالعه مربوط به حیطه ارگونومی فیزیکی، 195 مطالعه ارگونومی شناختی، 30 مطالعه ارگونومی محیطی، 9 مطالعه ماکروارگونومی و 7 مطالعه مربوط به حیطه ارگونومی شناختی بود همچنین از لحاظ اندام های مورد بررسی، 213 مطالعه کل بدن، 142 مطالعه اندام های فوقانی و 49 مطالعه به بررسی حمل دستی بار پرداخته بودند و از لحاظ ابزارهای ارزیابی مورد استفاده 197 مورد پرسشنامه نوردیک، 43 مورد Body Map ،22 مورد پرسشنامه کرونل، 86 مورد روش REBA و 85 مورد روش RULA بوده است.

Conclusion

بررسی مطالعات صورت گرفته حاکی از این است که بیشتر مطالعات صورت گرفته در ایران در حوزه ارگونومی فیزیکی بوده و بیشترین ابزارهای مورد استفاده در ارزیابی مربوطه به روش های خود گزارشی و پرسشنامه ها بوده است و در خصوص ارزیابی پوسچر نیز بیشتر از روش های مشاهده ای قلم- کاغذی استفاه شده است.

Key Words

ارزیابی ارگونومی ابزارهای ارگونومی روش های ارزیابی ارزیابی پوسچر پرسشنامه

Comments (0)

No Comment yet. Be the first!

Post a comment

Post comment is closed by admin.