Presenting a qualitative model of antecedents and consequences of human error in the design of open pit mines based on grounded theory strategy
Code: G-1105
Authors: ساناز نصیری نمین ©, ایرج محمد فام, علی اصغر خواجه وند ℗
Schedule: Not Scheduled!
Download: Download Poster
Abstract:
Introduction
مطالعه حاضر با هدف شناسایی ، دسته بندی و تعیین ارتباط عوامل موثر بر خطاهای طراحی و پیامدهای آن تعریف شده است. مطالعات نشان می دهند که یکی از اقتصادی ترین و موثرترین روش های ارتقا ء ایمنی ذاتی از مسیر طراحی می گذرد. این خطاها علاوه بر پیامدهای ایمنی می تواند بر هزینه ، زمان و عملکرد یک پروژه تاثیر داشته باشند. از بخش هایی که خطای طراحی در آن بسیار حائز اهمیت می باشد معادن و صنایع معدنی هستند. با وجود اهمیت معادن در توسعه اقتصادی کشورها، مخاطرات و پیامدهای ناگوار آن همواره بهعنوان یکی از دغدغههای مهم معدنکاران بشمار میآید. . لذا مطالعه حاضر با رویکردی استقرایی سعی در اکتشاف ، رتبه بندی و تعیین ارتباط میان عوامل موثر بر خطای انسانی در طراحی و پیامدهای ایمنی ، بهداشتی و محیط زیستی آن در معادن روباز ایران در قالب ارائه مدلی کیفی ، مبتنی بر نظر خبرگان دارد.
Methods and Materials / Case Report
پژوهش حاضر از نوع مطالعات کیفی می باشد که در آن از استراتژی داده بنیاد و تاکتیک تحلیل محتوای پنهان برای شناسایی ، دسته بندی عوامل موثر و پیامدهای آن و ساخت فرضیات بهره گرفته شده است. محقق برای دستیابی به اطلاعاتی غنی روش نمونه گیری غیر احتمالی را برگزیده و نمونه از جمعی از خبرگان این حوزه که بیشترین و با کیفیت ترین اطلاعات را به محقق می دهند انتخاب شد.از روش مصاحبه (نیمه ساختاریافته) برای گردآوری اطلاعات استفاده گردید. مطالعه حاضر با مشارکت 12 نفر از متخصصان طراحی معادن روباز ایران صورت پذیرفته است. این مطالعه با تاکتیک تحلیل تم مبتنی بر نظر 12 نفر از جامعه طراحان معادن روباز ایران از تاریخ 14 اکتبر تا 25 دسامبر 2021 صورت پذیرفت. از روش مصاحبه نیمهساختاریافته برای جمعآوری دادهها استفاده گردید. تجزیهوتحلیل اطلاعات منطبق با الگوی اشتراوس با استفاده از نرم افزار MAXQDA ورژن 2022 انجام شد.
Results
120 کد اولیه در حوزه عوامل موثر و 146 کد مرتبط با پیامدها در بخش کدگذاری باز، شناسایی شد. از دسته بندی کدهای شناسایی شده در حوزه عوامل موثر، 26مقوله اصلی و 5 کد محوری تحت عنوان فاکتورهای سازمانی ، فردی ، محیطی ، شغلی و برون سازمانی و در بخش پیامدها، 11مقوله اصلی و 3 کدمحوری اثرات ایمنی ، بهداشتی و زیست محیطی با توجه به هدف پژوهش اکتشاف گردید. یافته های مطالعه نشان داد در میان عوامل موثر ، فاکتور برون سازمانی (p=0.3703) کمترین و فاکتورهای فردی(p=0.003) بیشترین همبستگی را با خطای طراحی دارند. مطابق با دیدگاه مشارکت کنندگان خطای طراحی بصورت معنی داری با اثرات ایمنی (p=0. 002)، محیط زیستی (p=0. 01) و بهداشتی(p=0. 034) رابطه دارند.
Conclusion
مدل علت –پیامد ارائه شده در مطالعه حاضر می تواند به بسیاری از سازمان ها بویژه معادن روباز کمک نماید تا با انتخاب استراتژی کنترلی مناسب بر مبنای عوامل موثر شناسایی شده زمینه را برای حذف و یا کاهش خطاها در طراحی و پیامدهای آن فراهم نماید.
Key Words
عملکرد شناختی، خطای طراحی، عوامل موثر، پیامدها
Comments (0)
Post a comment
Post comment is closed by admin.