بررسی شیوع نشانگان تونل کارپال، شدت علائم و کاهش عملکرد شغلی دندان‌پزشکان و ارتباط آن با عوامل خطر شغلی: یک مطالعه با رویکرد مداخلات ارگونومی

مرضیه بلجی کنگرلو, طالب عسکری پور © ℗, تارا دخت فارسی, مهدی محمدیان, الهه صالح

بررسی شیوع نشانگان تونل کارپال، شدت علائم و کاهش عملکرد شغلی دندان‌پزشکان و ارتباط آن با عوامل خطر شغلی: یک مطالعه با رویکرد مداخلات ارگونومی

کد: G-1102

نویسندگان: مرضیه بلجی کنگرلو, طالب عسکری پور © ℗, تارا دخت فارسی, مهدی محمدیان, الهه صالح

زمان بندی: زمان بندی نشده!

برچسب:

دانلود: دانلود پوستر

خلاصه مقاله:

مقدمه

نشانگان تونل کارپال (CTS) یکی از شایع‌ترین ناراحتی‌های ناحیه دست است که در اثر تحت‌فشار قرار گرفتن و فشرده شدن عصب میانی در ناحیه مچ دست بروز می‌کند. دندان‌پزشکان به دلیل ماهیت شغلی و استفاده مکرر از مچ و انگشتان دست جهت انجام وظایف شغلی خویش، ریسک بالایی در ابتلای به این بیماری دارند. نشانگان تونل کارپال، علاوه بر ایجاد درد و ناراحتی برای دندان‌پزشکان می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر کاهش کیفیت خدمات ارائه‌شده توسط آنان برای بیماران گردد. در ایجاد این بیماری ممکن است بسیاری از عوامل خطر شغلی و غیر شغلی نقش داشته باشد. این مطالعه باهدف بررسی شیوع نشانگان تونل کارپال، شدت علائم این بیماری و تأثیر این نشانگان بر کاهش عملکرد (ناتوانی) دندان‌پزشکان و ارتباط آن با عوامل خطر شغلی با رویکرد برنامه‌ریزی جهت مداخلات ارگونومیک انجام شد.

مواد و روش‌ها

در این مطالعه، 30 دندان‌پزشک عمومی موردمطالعه قرار گرفتند. جهت گردآوری داده‌ها، از پرسشنامه بوستون (BCTQ) برای تعیین شدت علائم و وضعیت عملکرد (ناتوانی) نشانگان تونل کارپال استفاده شد. همچنین جهت بررسی ارتباط عوامل خطر شغلی با شدت علائم و وضعیت عملکرد (ناتوانی) نشانگان تونل کارپال در جمعیت موردمطالعه، متغیرهایی چون سن، شاخص توده بدنی (BMI)، نسبت مچ دست (wrist ratio)، نسبت مچ به کف دست (wrist/palm ratio)، نسبت مچ دست‌به‌دست (wrist/hand ratio)، تعداد ساعت کاری فعال در روز، سابقه کاری و کیفیت ارگونومیک ابزارهای دستی استفاده‌شده توسط دندان‌پزشکان موردبررسی قرار گرفت. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، از آمار توصیفی و آزمون آماری رگرسیون چندگانه استفاده شد.

یافته‌ها

نتایج مطالعه نشان داد که دندان‌پزشکان موردمطالعه، به ترتیب 10 و 63/3 درصد، از علائم متوسط و خفیف نشانگان تونل کارپال رنج می‌بردند. همچنین، 26/7 درصد از دندان‌پزشکان فاقد علائم این بیماری بودند. بر اساس یافته‌های مطالعه، به ترتیب40 درصد و 13/3 درصد دندان‌پزشکان، کاهش در عملکرد (ناتوانی) به‌صورت خفیف و متوسط به علت نشانگان تونل کارپال گزارش کرده‌اند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که بین شدت علائم نشانگان تونل کارپال و متغیرهای شاخص توده بدنی (BMI) و نسبت مچ دست (wrist ratio) ارتباط معناداری وجود داشته است (p value 0.05). همچنین بین کاهش در عملکرد (ناتوانی) و متغیر شاخص توده بدنی ارتباط معناداری مشاهده شد (p value =0.03). بین سایر متغیرها چون سن، نسبت مچ به کف دست (wrist/palm ratio)، نسبت مچ دست‌به‌دست (wrist/hand ratio)، تعداد ساعت کاری فعال در روز، سابقه کاری و کیفیت ارگونومیک ابزارهای دستی استفاده‌شده توسط دندان‌پزشکان و شدت علائم و کاهش در عملکرد (ناتوانی) نشانگان تونل کارپال ارتباط معناداری مشاهده نگردید.

نتیجه‌گیری

با توجه به اهمیت شغل دندانپزشکی در حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، لذا باهدف حفظ سلامتی دندان‌پزشکان در جهت ارائه خدمات مطلوب، شناخت عوامل خطر شغلی مرتبط با اختلالات اسکلتی – عضلانی ازجمله نشانگان تونل کارپال در دندان‌پزشکان جهت برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های مداخله‌ای ارگونومیک بسیار ضروری هست.

واژگان کلیدی

سندرم تونل کارپال، عصب مدین، دندان‌پزشک

دیدگاه ها (0)

تاکنون دیدگاهی منتشر نشده است. شما اولین نفر باشید!

ارسال یک دیدگاه

ارسال دیدگاه توسط مدیریت بسته شده است.